Take a fresh look at your lifestyle.

ŽIOFRE PORUČIO: Nema prečice za EU, novi kandidati moraju da se prilagode

Šef delegacije Evropske unije Emanule Žiofre istakao je povodom Dana Evrope da su mnogi doprineli borbi protiv fašizma i nacizma u Drugom svetskom ratu uključujući i Srbiju. Ističe da se EU stalno menja i razvija i da novi kandidati moraju da se prilagode, da je to vrlo jasan proces i da u njemu nema prečice za druge države.

U Evropi se obeležava dvostruki praznik, Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu 1945. i Dan Evrope, kada je 1950. godine prihvaćena Šumanova deklaracija o osnivanju Evropske zajednica za ugalj i čelik, preteče današnje evropske konstrukcije.

Emanule Žiofre je naveo za RTS da danas slavimo Dan Evrope i da su mnogi doprineli borbi protiv fašizma i nacizma, uključujući i Srbiju.

Podsetio je da su, kada je Robert Šuman objavio Deklaraciju, pre 72 godine, očevi osnivači imali na umu horor Drugog svetskog rata i da je njihova ideja bila da se ne smeju ponoviti te greške, da se Evropa udruži, kako bi se ujedinili.

„Dakle osnovna ideja je bila da udruže suverenitet kako bi rat bio nezamisliv i nemoguć. Dakle oni su udružili ugalj i čelik, to su bila dva osnovna elementa za vojevanje u to vreme i odatle smo izgradili Uniju od 27 zemalja članica“, rekao je Žiofre.

Istakao je da je EU obezbedila svojim građanima prosperitet i mir, među zemljama članicama slobodu, demokratiju. To su, ističe, sjajna dostignuća na kontinentu koji je toliko uništen ratovima.

Rusija je, kaže, vratila rat na kontinent, a potrebna nam je, kako je naglasio snažna Evropska unija kako bi zaštitila svoje građane i kontinent.

Ima li prečice za ulazak u EU
Ističe da je prvi važan element da se EU razvija i da ona mora da odgovara na izazove koji dolaze. Reagovali su na zdravstvenu krizu, na kovid i na ekonomsku krizu.

Naglašava i da su sto milijardi evra dali državama članicama za oporavak ekonomija, a imali su i promene u vidu životne sredine.

Na pitanje ima li prečice ka punopravnom članstvu u Uniji, posebno na zahtev Ukrajine da postane članica, Žiofre ističe da se EU stalno menja i razvija i da novi kandidati moraju da se prilagode.

„EU je ostala jedna privlačna destinacija, Ukrjina i Moldavija su se prijavile jer vide EU kao destinaciju, kao odredište gde će njihovi građani biti zaštićeni, biti slobodni i moći će da uživaju u demokratiji. Ali, to je proces koji je vrlo jasan i mi nemamo prečice „, zaključio je Žiofre.

Ukazao je i da je Srbija dosta napredovala u tom procesu, zato što je ona sve to i pokrenula pre mnogo godina.

Članak ŽIOFRE PORUČIO, SRBI SE RASPLAKALI OD TUGE: Nema prečice za EU, novi kandidati moraju da se prilagode se pojavljuje prvo na Naša Borba.

Od sada nas možete pratiti i putem Telegrama

t.me/opozicija

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: