Take a fresh look at your lifestyle.

Zašto Basta traži da se uvedu sankcije Rusiji: Šta se sprema na političkoj sceni

Dok se čeka kako će lider naprednjaka Aleksandar Vučić reagovati u četvrtak na stav ministra privrede Radeta Baste, koji dolazi iz redova koalicionih partnera JS i SPS, njegova izjava o tome da je za to da Srbija uvede sankcije Rusiji već je izazvala polemike zainteresovane javnosti i teorije o pozadini njegovih reči i novom „kuršlusu“ socijalista i naprednjaka.

Gotovo svi mediji u zemlji juče i danas preneli su njegovu izjavu, a zatim i ekspresno ograđivanje lidera JS Dragana Markovića Palme i socijalista Ivice Dačića.

Oglasio se i Pokret socijalista, čiji je donedavni šef bio Aleksandar Vulin sada direkor BIA, sa zahtevom da Basta bude smenjen.

Nije iznenađenje što je ruska agencija TASS upravo na to stavila akcenat, kao ni to što je Bastina izjava dotakla i Mariju Zaharovu, portparolku ruskog Ministarstav spoljnih poslova, koja je navela da je Basta trebalo da se izjasni protiv pritiska SAD na njegovu zemlju, a ne sankcija Rusiji.

Naprednjaci zasad ćute i čekaju šta će njihov šef reći.

Basta je naime u objavi na Instagramu zatražio da se ministri u Vladi izjasne o uvođenju sankcija Rusiji budući da predsednik Srbije Aleksandar Vučić trpi zbog toga veliki pritisak.

„Naša zemlja već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega. Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju“, piše u objavi Baste.

Brzi „lajk“ objave ali i „dislajk“ usledio je od njegovog kolege iz koalicije i vlade Đorđa Milićevića, a predsednik JS Marković je ekspresno je izjavio da je to Bastin lični stav a ne JS, čiji je on član.

Samo lajk dobio je od socijaliste Aleksandar Antića, bivšeg ministra sada i direktora „Koridora Srbije“, prenosi Nova.

„Jedinstvena Srbija je protiv uvođenja sankcija bilo kome i naš stav je da je rešenje tog problema da rat u Ukrajini prestane sad i odmah i da se problemi reše za pregovarackim stolom“, saopštio je Marković.

On je podvukao da je više puta ponovio da uvođenje sankcija Rusiji ne bi zaustavio rat u Ukrajini, kao što nije zaustavljen ni sankcijama koje su uvele zapadne zemlje.

Ekspresno je reagovao i Ivica Dačić i to na njegovom Instragram profilu, što je vrlo neuobičejeno za njega, navevši da „socijalisti čvrsto podržavaju stav Saveta za nacionalnu bezbednost, utvrđen još prošle godine, da Srbija osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da nije za uvođenje sankcija Rusiji“. Naglasio je čini se i to da je Basta član JS, a ne SPS.

Krhko primirje sa naprednjacima postignuto posle Vučićeve epizode „SPS nas ne podržava dovoljno jako, spreman sam za izbore“ početkom februara, opet je narušeno Bastinim ispadom.

Ostaje da se vidi hoće li Vučić socijalistima podići „žuti karton“ pred isključenje, a do tada deo javnosti smatra da je ova Bastina izjava ipak samo probni balon za građane koje treba pripremiti za odluku o uvođenju delimičnih sankcija Rusiji koja će eventualno uslediti.

Deo javnosti dakle procenjuje da ova Bstina izjava nije slučajna te da nije moglo do nje da dođe tek tako.

Druga teorija na političkoj sceni je da se ovim Vučiću daje prostor da uoči sastanka u Ohridu ima razlog zbog kojeg će u očima patriotskog dela javnosti izgledati kao neko ko se opire zahtevima zapada i EU, jer je otpor sankcijama Rusiji nešto što partiotski blok vidi kao veliku vrednost i nešto pozitivno. Na taj način on čuva i svoj rejting u tom delu biračkog tela.

Treća teorija ide za tim da su se Dačić i Marković odmah ogradili od svog ministra, pa to Vučić može da iskoristi kao alibi prema Zapadu jer ne uvidi sankcije budući da u sopstevnoj vladi ima otpor u vezi toga.

Četvrta teorija je bliska prvoj, a odnosi se na to da Vučić razmišlja nekoliko koraka unapred i zaista planira da u jednom trenutku uvede delimične sankcije Rusiji.

Prema toj teoriji, do poteza uvođenja sankcija moglo bi da dođe ukoliko Vučić bude primoran da potpiše dokument sa premijerom Kosova a to ne bude želeo da uradi, što bi ga dovelo u vrlo nezgodnu poziciju u odnosu na EU.

Stoga bi uvođenje delimičnih sankcija moglo da bude korak u dobrom pravcu kao pokušaj iskupljenja za neposlušnost po pitanju rešavanja kosovskog problema.

Nije isključena ni mogućnost da je Basta zaista izneo svoje mišljenje ne promišljaući posledice koje ono može da proizvede.

Izvor: Srbin Info