Take a fresh look at your lifestyle.

VUK SA VOLSTRITA OTKRIO – ZAŠTO JE PROPALA VODEĆA AMERIČKA BANKA: Preti nam scenario iz sedamdesetih, pomenuo i Putina

Broker Vladimir Đukanović komentarisao je krah američke banke Silicijumske doline.Vladimir Đukanović o zatvaranju banke Silicijumske dolineIZVOR: YOUTUBE/SCREENSHOT/BIZNIS PRIČE

Broker Vladimir Đukanović, poznat kao „srpski vuk sa Vol strita“, navodi da kriza koju je izazvalo zatvaranje američke banke Silicijumske doline (SVB)neminovno će se proširiti i na Evropu. Takođe, očekuje da će mnoge finansijske institucije platiti cenu zbog visoke inflacije.

Ako se inflacija nastavi kao što smo mislili da će ove godine biti na visokom nivou, videćemo sve više bankrota u finansijskom sistemu„, rekao je Đukanović.

Đukanović je objasnio da je razlog zatvaranja banke Silicijumske doline povlačenje novcaradnika iz IT sektora i startapa.

„U banci Silicijumske doline je dosta IT radnika u Americi držalo novac, kao i dosta startapa, osigurano im je do 250.000 dolara i ko god je imao više para od toga biće u nekom problemu. Američki fond najavio je bailout, biće neke pomoći“, naveo je Đukanović.

On je objasnio da je situacija sa zatvorenom Signature bankom drugačija, jer je su tu držali novac ljudi koji se bave kriptovalutama i dodao da se ne zna da li će kriza biti sličnih razmera kao 2008. godine.

„Kada imaš visoku inflaciju, ne možeš da nađeš kvalitetne projekte na kojima možeš da napraviš novac, sama banka ulazi u problem, jer pada cena obveznica koji oni drže“, rekao je on.

Đukanović je dodao da kada vrednost kolaterala (zaloga) opada, banka postaje nesolventna i nema dovoljno kapitala da pokrije ono što je izdala. Đukanović je objasnio da niko nije odgovoran za ono što se desilo u bankama u Americi, već da je njihovo zatvaranje proizvod inflacije uzrokovane ratom u Ukrajini.

Sve ono što ja pričam je Putinova ‘veponizacija’ inflacije. Imate veliku inflaciju na svetskom nivou, roba ne može da stigne i cene konstantno skaču. Ja mislim da smo već ušli u inflantornu spiralu, što će biti problem, znači neće se rešiti za godinu dve. Poslednji put kada smo imali tu situaciju sedamdesetih godina, kriza je trajala više od 10 godina“, rekao je on.

Đukanović je naveo da centralne banke ne reaguju na celu situaciju podizanjem referentnih kamatnih stopa.

„To je kao kancer u biološkom telu. Što brže reaguješ, što ga brže odstraniš, pre ćeš ozdraviti. Ako ga ne odstraniš, zna se koja je sudbina“, zaključio je Đukanović.

Izvor: mondo.rs