Take a fresh look at your lifestyle.

VUČIĆ: Samo se Srbija drži principa i ne podleže ucenama

Priština sutra podnosi inicijativu za ulazak u Savet Evrope.- „Koliko god budem mogao, boriću se za naše vitalne i nacionalne interese. Sazvaću hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, “ rekao je novinarima predsednik Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je večeras na radnoj večeri u Briselu koju je za lidere Zapadnog Balkana organizovao šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Saznaje se da Priština sutra podnosi inicijativu za ulazak u Savet Evrope.Takođe, Vučića je sačekala i loša vest o tome da će na sastancima na kojima će se govoriti o evropskoj bezbednosnoj politici od sada moći da učestvuju samo oni sa Zapadnog Balkana koji su se pridružili sankcijama Rusije.

Predsednik je izjavio da je na njega najviše ostavilo utisak razumevanje, pre svega od strane predstavnika Severne Makedonije i Albanije.

„Za nas je situacija složena i kompleksna, a sutra će biti još više jer će sutra Priština podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope. To je kršenje svih sporazuma, ali oni neće odustati od toga i kažu da su nezavisna država, što je kako kažu potvrđeno 2010. godine. Predstoji nam težak period jer ukrajinsku situaciju koriste tako što kažu da smo mi produžena ruka Rusije – kaže Vučić.

Sebe, kaže, predstavljaju kao velikog borca protiv ruskog fašizma i totalitarizma.

„Mi ćemo u narednih 36 sati zakazati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i reagovaćemo politički. Neće ići tako lako onima koji misle da mogu da nas ucenjuju i da vrše pritiske – rekao je Vučić.

Nada se, dodaje, da će uvesti Srbiju u mirnije vode, ali nemamo puno toga da uradimo, sem da se na međunarodnoj sceni borimo za dalje povlačenje priznanja Kosova. Kada je reč o statusu Ukrajine kandidata po „kiparskom modelu“, Vučić kaže da kada Srbija donese odluke, one nešto znače.

„Ukrajinci su nam prijatelji, a kada je reč o principima, gde god pogledate u svetu shvatićete da principa nema i da se principa drži samo Srbija. Moramo da razumemo da je za nas važno da se držimo morala u donošenju odluka, a mi jedino možemo da se držimo javnog prava. Ako mislimo da ćemo zbog toga da pobedimo ili da od toga imamo koristi, ne, nećemo – kaže Vučić.

Na pitanje čemu da se nadamo, predsednik kaže da se nada razgovoru. U Srbiji, kaže, imamo problem u smislu da teško razumemo da se nešto menja.

„Mi ne mislimo da je moguće da zimi bude velika kriza, a ja vas pitam kako ćete da prehranite svet kada imate manje žita. Mnogo će biti problema. Kada je reč o nafti, problem je u tome što ne znamo kakve će sankcije biti uvedene u šestom paketu, posle kojeg dolazi i sedmi i osmi. Sad vas pitam kako ćemo mi to da uradimo? Kako ćemo da dopremimo naftu? – zapitao je Vučić.

Dovozićemo je tankerima, ali ko će da plati osiguranje? Odrekli smo se dela akcizi, i na sve to sada smo uspeli da za 5 odsto smanjimo cenu, ali teško nam je da to vratimo. A šta ćemo sa gasom od kojeg smo 100 posto zavisni? Šta ćemo sa industrijom i fabrikama? Imamo gomilu problema na dnevnom nivou, i voleo bih da razumemo da nam pozicija nije laka.

Vučić kaže da je zadovoljan današnjim razgovorima, ali da nije srećan sveukupnom situacijom.

„Neću da vam pričam bajke i da vam kažem: „Hajmo na spavanje, biće sutra sve u redu“. Neću to da radim – kaže predsednik.

Srbija, kako kaže, mora da živi i koliko god bude mogao da se bori za vitalne i nacionalne interese, to će i raditi.

„Nemam lične strahove, ja sam politički veteran, ovo mi je poslednji mandat kao predsedniku i moje je da uradim sve što mogu za svoju zemlju. Mene interesuju moj narod i moja zemlja – rekao je predsednik.

Članak ALEKSANDAR VUČIĆ: Samo se Srbija drži principa i ne podleže ucenama se pojavljuje prvo na Naša Borba.

Od sada nas možete pratiti i putem Telegrama

t.me/opozicija

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: