Take a fresh look at your lifestyle.

VUČIĆ: Još čekamo odluku dva globalna proizvođača automobila

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas Sajam automobila „DDOR ECO BG CAR SHOW 07” na Beogradskom sajmu i poručio da srpska autoindustrija ima svetlu budućnost, kao i da se još čeka odluka bar dva velika globalna svetska proizvođača automobila da li će otvoriti svoje fabrike u Srbiji.

„Ponosan sam na Srbiju i Beograd, na sajam automobila i motocikala budući da danas prisustvujemo prvoj manifestaciji ove vrste u Evropi nakon dvogodišnje pauze”, rekao je Vučić na otvaranju.

Vučić je rekao da je Srbije privukla već velike i poznate proizvođače automobila i naglasio da je uveren da će Srbija uspeti da napravi ceo lanac u proizvodnji električnih automobila u našoj zemlji, prenosi Tanjug.

Uveren sam da je budućnost naše autoindustrije koja je nosilac napretka svake zemlje – svetla”, naglasio je Vučić.

„Verujem da ćemo uspeti da ubedimo još neke od globalnih igrača da prihvate naše gostoprimstvo i otvore svoje fabrike baš u našoj zemlji. Uskoro očekujemo odluke bar dva velika globalna proizvođača, to bi bila najveća promena u njenoj modernoj istoriji, ako bismo bar jednog od ta dva velika globalna igrača uspeli da dovedemo u Srbiju”, istakao je predsednik.

Naglasio je da Srbija treba agresivno da krene u izgradnju infrastrukture za električne automobile navodeći da je na svetskom tržištu danas 11 odsto električnih i automobila na hibridni pogon.

„Gde god da odete u Evropu videćete električne priključke za automobile, mi to nemamo i moramo to dramatično da promenimo u narednih godinu dana”, rekao je Vučić.

Predsednik se interesovao kolika bi bila potrošnja ako bi svi u Srbiji prešli na električne automobile, a kako mu je preneto, u tom slučaju potrošnja električne energije bi bila povećana za sedam odsto.

On je tokom obilaska sajma zastao kraj štanda Tojote koja se, kako su mu preneli predstavnici te kompanije, 25 godina trudi da napravi električne automobile, a kojoj je cilj da do 2025. ima sve modele električnih automobila.

Vučić je zastao i kraj štanda „Citroena” na kojem je izložen „predsednički automobil” koji će, kako su rekli predstavnici te kompanije, voziti francuski predsednik Emanuel Makron.

Na pitanje novinara koji bi automobil izabrao, Vučić je kazao da su svi automobili lepi i da su za neke statusni simboli, ali da za njega nisu i da on, kad negde ode, uzima rent-a-kar sa manuelnim menjačem.

Vučić: Nećemo priznati nezavisnost, a odgovorićemo

Nećemo priznati kosovsku nezavisnost, ali naš odgovor mora da bude pametan i mudar, da sačuvamo mir i stabilnost, da budemo čvrsti, snažni i uporni u zaštiti našeg interesa u želji da se kompromisom dođe do rešenja i poštuje potpisano, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom informacije da je Priština podnela zahtev za prijem u Savet Evrope.

On je novinarima na Sajmu automobila rekao da će to imati dodatni efekat na odnose u regionu i napraviti probleme i upitao kome je to bilo potrebno i ko je nagovorio kosovske Albance da sada podnose zahtev Savetu Evrope.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje kako će se Srbija suprotstaviti u SE ako su mentori Prištine zemlje od kojih Srbija ekonomski zavisi, odnosno Nemačka.

Na pitanje da li su tačne tvrdnje Prištine da imaju dve trećine u SE Vučić je rekao da ne zna da li imaju većinu ili ne.

„Ako računam sve zemlje to je na 67, 68 do 70 posto ukoliko bi svi oni koji su priznavači tzv. nezavisnosti glasali za članstvo”, rekao je Vučić.

On je naveo i da to nije sve i da Priština uskoro ulazi u program Partnerstvo za mir, jer su za to dobili podršku Amerikanaca, i objasnio da je to dodatni pritisak na pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost, a posebno na onih četiri koje su članice NATO – Grčka, Rumunija, Slovačka, Španija, ne računajući Kipar.

„Postoji i veliki pritisak na Srbiju da to ona učini, jer kako će Srbija da ostane jedna jedina koja ne ide u korak sa budućnošću i svetom, koja ne razume savremen tokove, i trendove koji nedvosmisleno govore da moramo da priznamo Kosovsku nezavisnost”, primetio je Vučić, prenosi Tanjug.

On je međutim ukazao da im to ne vredi previše ukoliko ne dobiju od Beograda i Srbije zeleno svetlo i istakao da su ovim svi oni koji su pričali o međunarodnom pravu još jednom pokazali da nikakve vrednosti nemaju i da nikada nikakve principe nisu poštovali, a da ih je međunarodno pravo interesovalo samo onoliko koliko su mogli da ga iskoriste za svoje potrebe.

Vučić je rekao i da ima kontrapitanje za sve one koji podržavaju ovaj akt Prištine, a to je zašto Beograd uopšte pozivaju na razgovore o bilo čemu ako imaju Briselski sporazum, koji su potpisali, a suština ZSO ih ne zanima.

„Što ste nas zvali u Vašington na razgovor kada ste prvom prilikom pogazili Vašingtonski sporazum. Što nas uopšte pozivate kada šta god potpišemo sa Albancima oni neće da poštuju ništa”, upitao je Vučić i poručio:

„To radite da biste nas naterali da priznamo kosovsku nezavisnost, a nećemo. Zašto nas onda zovete, šta je smisao, hoćete kompromisna rešenja tobože a onda sve što potpisu suštinski ne važi ili da važi ono što im se sviđa, a ne ono što im se ne sviđa”.

Vučić je istakao i da nema problem da to kaže svima u lice, kao i da Kosovo nije samo njegov problem, već problem Srbije i da to 99 posto građana razume.

Чланак ALEKSANDAR VUČIĆ: Još čekamo odluku dva globalna proizvođača automobila се појављује прво на Naša Borba.

%d bloggers like this: