Take a fresh look at your lifestyle.

(VIDEO) KON: Sutra sigurno donosimo nove mere, spremite se za zatvaranje od 5 dana!…

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je na današnjoj sednici Kriznog štaba zauzet jedinstven stav oko toga da će biti uvedene nove mere protiv koronavirusa i koje će se odnositi na vikend, ali da one nisu potpuno precizirane i da će to biti učinjeno u petak.

On je za N1 rekao da se sat vremena diskutovalo na sednici štaba da bi se došlo do tog stava i da će „skraćenja nekakvog radnog vremena svakako biti“. „Postoji potpuno saglasje u medicinskom delu Krinog štaba i jasno je da želimo potpuno ukidanje radnog vremena u tom periodu“, rekao je Kon.

Naglasio je da postoje pravne prepreke da se u potpunosti sve zatvori na pet dana, o čemu se razmišljalo, ali da u okviru skraćenja radnog vremena postoji pravna mogućnost da „ako nekome kažete da ne može da radi tokom vikenda – to je je skraćenje radnog vremena“, a ne zabrana rada. „Zavisi od petka, ne mogu ništa više da kažem…Zvuči da se igramo skrivalica, ali zaista nije nam takva želja“, rekao je.

Na pitanje da li to znači da može da se dogodi da neko ne radi za vikend, on je odgovorio: „Mi smo definisali najveća mesta zaražavanja, prvenstveno se to odnosi na mesta zimovanja, skijališta, da ne prozivam tačno koja, imam otpor da previše toga kažem i da umesto da razjasnim, čini mi se sve još više komplikuje“, istakao je Kon.

Upitan da li će se to odnositi na tržne centre, restorane i kafiće i da li će biti skraćivanja njihovog radnog vremena, rekao je:

„O svemu će biti reči, nema dileme da nešto mora. Ovako ostaviti tako naglo punjenje bez mera jasnih za vikend nije prihvatljivo i nije realno“, kaže Kon.

„Cenkanje oko radnog vremena da li do 18 ili do 20 sati, na to smo mi iz medicinskog dela pod navodnicima naterani, pravni okvir nas tera na to i u okviru toga tražite najpovoljnije rešenje“, rekao je Kon.

„Poštravanja mera, da se niko ne iznenadi, ozbiljno je obećano da će toga biti, ne samo za vikend već i nadalje“, rekao je Kon.

Na pitanje zašto mere nisu pooštrene ranije, za praznike, on je podsetio da je i tada rekao da za vreme praznika nismo imali brojeve da su prelazili 2.000 novozaraženih, da su bile i pojačane kontrole ali da očigledno to nije bilo dovoljno.

„Medicinski deo štaba jasno rekao da bi trebalo da bude sve zatvoreno“

Kon je rekao i da je pred sam početak današnjeg sastanka Kriznog štaba bilo jasno da postoje različiti stavovi njegovog medicinskog dela i političkog posebno vezano za Beograd.

„Mislim da je bio vrlo konkretan sastanak, da je bilo puno razmena stavova i razgovora konkretnih i nije da nema zaključka. Zaključak je da će u petak morati da se donesu posebne mere za vikend, to nije pod znakom pitanja, to će svakako da se dogodi, a koji su modeliteti… Precizno odvajanje šta će se dešavati na skijalištima zimovanjima, šta u kafićima i restoranima, šta vezano za rad tržnih centara, to su detalji o kojima će se ponovo raspravljati u petak“, rekao je Kon.

Kon je naglasio da su na sastanku jasno rečene stvari i da je medicinski deo štaba jasno rekao da bi trebalo da bude sve zatvoreno, ali da je to pravno nemoguće. „Moralo bi opet da se proglašava vanredno stanje, ustavno je pravo na rad, a druga stvar je skraćenje radnog vremena preko vikenda“, istakao je Kon.

On je naglasio da nije realno za očekivati da bilo ko „ko brani te stavove iz tog ugla ekonomskog da će promeniti odluku“, ali je dodao da se samo pre nedelju dana tražilo produženje radnog vremena. „To više ne dolazi u obzir“, kaže.

Naglasio je da kada govorimo da li je moglo ranije da se pooštre mere, kaže da smo tada imali brojeve koji nisu mogli da podrže mere zabrane za skijališta. „Danas čak i o tome pričamo, danas je sreda, u petaka će da se donose posebne mere, posebno vezano za skijališta“, precizirao je.

„Ti modaliteti moraju da se definišu u potpunosti šta neće biti dostupno na skijalištima, šta neće biti moguće u tržnim centrima, u gradovima žarištima, šta neće raditi u gradovima gde su žarišta, od kafića, restorana, to se nije moglo očekivati da se danas sve reši“, rekao je.

Povodom upozorenja pojedinih lekara da se za osam dana može očekivati dvostuko veći broj zaraženih i na pitanje ko će biti odgovoran, ako se to desi, on kaže:

„A šta vi mislite? Čim me pitate očekujete…Ja sam jednom odgovorio, svi smo mi odgovorni“, rekao je Kon.

Izvor: N1

The post (VIDEO) KON: Sutra sigurno donosimo nove mere, spremite se za zatvaranje od 5 dana! appeared first on News Flash.

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com