Take a fresh look at your lifestyle.

(VIDEO) Adrović: Još jedna pobeda DJB politike – istoriju, srpski i geografiju nam više neće izdavati nemački Klet…

Nakon što je nedavno Grad Beograd odlučio da prihvati DJB politiku besplatnih udžbenika za osnovce, i republička vlast je odreagovala na DJB kritiku da nam udžbenike objavljuju nemačke i hrvatske izdavačke kuće, često kompromitujući njihov sadržaj prekrajanjem činjenica i kolonijalističkom interpretacijom istorijskih događaja, razgrađujući na taj način naš nacionalni identitet. Izjave visokih zvaničnika vlasti o inicijativi za pisanje, izdavanje i štampanje udžbenika za predmete srpski jezik i književnost, geografija i istorija od strane državnog izdavača predstavljaju još jednu veliku pobedu DJB politike.

Politika DJB od osnivanja 2014. je da je obrazovanje pravo deteta i da svi udžbenici moraju biti plaćeni iz budžeta za svu decu. O besplatnim udžbenicima smo u Skupštini Srbije kao narodni poslanici govorili četiri godine.

Iako o tome govorimo već 7 godina, građani ne znaju da nemačka kompanija “Klet” kontroliše sada već preko 70% “tržišta” udžbenika u Srbiji i da hrvatska kompanija BIGZ ima dodatnih 15%. Ne postoji suverena zemlja u svetu kojoj stranci kontrolišu pisanje i izdavanje udžbenika. To postoji samo u kolonijama. Građani to ne znaju zato što ih “mediji” u Srbiji ne obaveštavaju o tome i zato što ti isti “mediji” ne prenose nastupe i saopštenja DJB o tome.

Politika DJB govori i o plaćenom toplom obroku za svu decu, prevozu, o vraćanju sporta u škole o trošku države, vraćanju dramskih, muzičkih, likovnih sekcija, o plaćenom prevozu, o svim vrtićima za svu decu bez troška za roditelje. I da to Srbija i MOŽE i MORA da plati, ako želi budućnost.

Politika DJB je da sve udžbenike u Srbiji za osnovne i srednje škole treba da izdaje isključivo javno preduzeće Zavod za udžbenike i da konkurenciju i kvalitet treba da postignemo među autorima koji će se nadmetati na javnim konkurisma koje će sprovoditi Zavod. U izboru najboljih udžbenika za svaki predmet pojedinačno i za svaki razred posebno će učestvovati prosvetni radnici.

Država će onda plaćati školama nabavku knjiga. Sve knjige će biti, naravno, i elektronski dostupne. Deca će dobijati knjige na korišćenje i vraćaće ih na kraju školske godine sledećoj generaciji. Oštećene knjige će se zameniti.

Ovo sve bi godišnje koštalo budžet manje od subvencije koju npr. dobija Er Srbija svake godine, ili veliki nemački i kineski investitori koji otvaraju fabrike sa prljavim tehnologijama za jeftinu radnu snagu.

Izvor

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com