Take a fresh look at your lifestyle.

Veselinović: Samo smenom režima može da se spasi život…


“Samo smenom postojećeg režima možemo da spasimo životnu sredinu u Srbiji, koja je ugrožena prekomernom sečom šuma, zagađenjem reka, vodotoka i sve opasnijim zagađenjem vazduha. Sombor je bio primer za celu bivšu Jugoslaviju kao najzeleniji grad, u kojem su u svim ulicama bili drvoredi. Gradski drvoredi i zelene površine napadnute su u svim urbanim sredinama u Srbiji, a zelene površine kao pluća grada, pretvaraju se u beton i nehumana naselja bez zelenila. Najdramatičnija situacija je u Beogradu i Novom Sadu. Ugroženi su i nacionalni parkovi poput Zlatibora, Kopaonika, Fruške gore, ali i zaštićene prirodne celine poput Avale, Gornjeg Podunavlja i drugih ugroženih prostora.
Ovaj režim iznikao je iz radikalske “sadnice” koja je 90-ih godina pokazao svoj odnos prema zelenim površinama, tako što je u Zemunu i drugim opštinama u kojima su vladali, u potpunosti devastirane zelene površine. Ovaj režim ne može da pobegne od svojih radikalskih korena i odnosa prema životnoj sredini. Samo smena režima može da spasi Srbiju od potpunog uništavanja zelenih površina i životne sredina” – istakao je Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret u Somboru u razgovarao sa građanima u Somboru, a povodom Svetskog dana zaštite životne sredine.
Dodao je da je Vojvodina je najmanje pošumljeno područje u Evropi, a pošumljenost umesto da se povećava se smanjuje, što zbog nepostojanja vetrozaštitnih pojasa ugrožava poljoprivrednu proizvodnju, zbog degradacije privrednog zemljišta, ali i životne uslove u Vojvodini. U Vojvodini je ugroženo obradivo poljoprivredno zemljište koje se sve više pretvara u građevinsko zemljište i to bez ikakve kontrole i poštovanja zakonske procedure, čime se ugrožava poljoprivredna proizvodnja, ali i životna sredina.
“Ako uništimo poljoprivredno zemljište, zagadimo i prodamo potencijal pijaćih voda, i ako nedomaćinski budemo koristili rudne resurse, šta ćemo ostaviti deci” – izjavio je Veselinović.
Milanko Jovičić, predsednik gradskog odbora Pokreta za preokret u Somboru je naglasio značaj decentralizacije kao preduslova za brigu o potrebama građana, a posebno zaštite životne sredine.

https://t.co/mrZMOeMlMy

Izvor: Pokret za Preokret

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com