Take a fresh look at your lifestyle.

Telekom platio prava na Premijer ligu uz povećanje od preko 700 odsto!

Mnogi su postavili pitanje da li je ovo “reket” koji Vučić plaća Velikoj Britaniji i engleskoj kruni, jer je princ Vilijam na čelu engleske fudbalske asocijacije, a često diktatori kroz sumanuto visoke cifre i donacije zapravo “kupuju” sebi azil ili neke pogodnosti. Posebno zato što se od oko 13 miliona evra po sezoni odjednom stiglo do neverovatnih 100?! Zašto?

Telekom Srbija plaćaće oko 100 miliona evra NARODNIH PARA po sezoni za prava na utakmice Premijer lige (EPL) u periodu 2022-28. Vrednost EPL povećana je za više od 700 procenata – sadašnji ugovor vredan je „skromnih“ 12 miliona evra po sezoni u periodu 2019-22, piše portal SportBusiness, koji ističe da je to „ubedljivo najveće povećanje između dva ciklusa za vlasništvo nad pravima za velike sportske događaje u skorije vreme“.

Potvrđeno je da će telekom operator Telekom Srbija – koji je u većinskom vlasništvu države Srbije – platiti ukupno oko 600 miliona evra (695 miliona dolara) za ekskluzivna prava na Premijer ligu tokom šestosezonskog ugovora, od 2022-23. do 2027-28.

Ugovor obuhvata prava u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, na Kosovu, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Sloveniji. Prenosi se mogu vršiti na bilo kom od maternjih jezika u svakoj zemlji, uključujući albanski.

Iz dobro obaveštenih izvora SportBusiness saznaje se da je ugovor – kao i kod svih šestosezonskih ugovora Premijer lige u Evropi – nazadovan, takav da će veći deo od pomenutih 600 miliona evra biti isplaćen u poslednje tri sezone.

Tokom šest sezona, Telekom Srbija će plaćati u proseku 100 miliona evra po sezoni, što predstavlja povećanje između dva ciklusa od najmanje 700 procenata, u poređenju sa postojećim aranžmanima na istih sedam zemalja, navodi se u tekstu.

Teško je izračunati tačno povećanje u procentima za novi ciklus, u odnosu na prethodni ciklus, a u ciklusu od 2019-20. do 2021-22, Junajted Media grupa plaća 13,5 miliona dolara po sezoni, za ekskluzivna prava na Premijer ligu na teritoriji šest republika bivše Jugoslavije (samo ne na Kosovu).

Ugovor Junajted Media dogovoren je sa agencijom IMG, koja je u istom trosezonskom periodu kupila za 40 miliona evra po sezoni ekskluzivna prava na Premijer ligu širom centralne Evrope, istočne Evrope i centralne Azije.

IMG plaća svoju naknadu za prava Premijer ligi u američkim dolarima. Junajted Media Grup, kojoj je IMG dao podlicencu na prava tokom celukopnog trosezonskog ciklusa, takođe plaća svoju naknadu za prava u dolarima. Naknada za prava Telekoma Srbija u novom ugovoru biće isplaćivana u evrima, piše u tekstu SportBusiness.

Pored toga, IMG je kupio POSEBNA prava na Premijer ligu za Albaniju i Kosovo, u posebnom trosezonskom ugovoru, vrednom 800.000 evra po sezoni, od 2019-20. do 2021-22. Novi ugovor Telekoma Srbije obuhvata svih sve republike bivše velike Jugoslavije, uključujući i Kosovo.

Kako je vrednost prava na Premijer ligu na Kosovu nominalna u poređenju sa ostatkom Balkana, povećanje između dva ciklusa na svih sedam teritorija u novom ugovoru Telekoma Srbija trebalo bi da iznosi između 720 i 740 procenata, što je ubedljivo najveće povećanje između dva ciklusa za vlasništvo nad pravima za velike sportske događaje u skorije vreme, navodi se u tekstu.

Dogovor Telekoma Srbije za prava u Premijer ligi je najnoviji udarac koji je Telekom Srbija zadao svom Junajted Mediji, u borbi za premoć na tržištu sportskih kanala na Balkanu. To se desilo nakon što je Telekom Srbija platio, uz povećanje od 400 procenata, za obnavljanje ekskluzivnih prava na italijansku Serije A tokom tri sezone, od 2021-22 do 2023-24, u aranžmanu vrednom oko 25 miliona evra po sezoni.

Među ostalim nosiocima prava koji su imali koristi od mentaliteta „pobediti po svaku cenu“ Telekoma Srbije su NBA – čija je vrednost medijskih prava skočila za više od 200 procenata – i UEFA, koja je zabeležila povećanje vrednosti medijskih prava na njena klupska takmičenja od 133 procenta.

Sposobnost Telekoma Srbije da plati ogromna povećanja cene prava, zasniva na njenom državnom vlasništvu (narodne pare).

Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija, ostao je pri stavu da su kupovine sportskih sadržaja od strane Telekoma čista poslovna odluka koja će na kraju doneti veći profit i dividende.

SUMANUTO! Telekom platio prava na Premijer ligu uz povećanje od preko 700 odsto!

Izvor: Srbin info

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: