Take a fresh look at your lifestyle.

SSP: Režimska čistka u sudstvu

Totalitarni mentalitet režima ne može da prihvati činjenicu da još postoje sudije koje sude po zakonu, a ne onako kako naredi Aleksandar Vučić preko svojih tabloida.

SSP: Režimska čistka u sudstvu

Stranka slobode i pravde upozorava domaću i međunarodnu javnost da je u toku pokušaj Srpske napredne stranke da nastavkom izmena Ustava sprovede čistku u sudstvu i time ukloni poslednje ostatke pravne države. Totalitarni mentalitet režima ne može da prihvati činjenicu da još postoje sudije koje sude po zakonu, a ne onako kako naredi Aleksandar Vučić preko svojih tabloida.

Izmene Ustava Republike Srbije koje izvršna vlast priprema duže od tri godine i koje će se uskoro naći u Skupštini, imaju za cilj da podriju nezavisnost sudstva. Planirano je da izvršna vlast u potpunosti stavi pod kontrolu Visoki savet sudstva kroz izbor nesudijskog dela Saveta, u čijem sastavu bi bili funkcioneri koje imenuje Skupština, kao i prethodnom selekcijom sudijskih kadrova u Pravosudnoj akademiji, koja je takođe pod kontrolom izvršne vlasti,

Rešenja koja trenutno postoje u Ustavu nisu idealna i potrebno ih je menjat, ali ne tako što će se smanjiti nezavisnost sudstva već obrnuto – što je zahtev i domaćih stručnjaka i Evropske unije. Ideja vlasti je da najavljenim promenama Ustava, pod plaštom unapređenja garancija pravne države, uklone poslednji džepovi zakonitosti i ustavnosti.

Sudije su danas sve češće meta režimskih tabloida ukoliko se njima ne sviđa način na koji sprovode zakon, ili ukoliko realno govore o stanju u pravosuđu. Institucija koja treba da bude bedem nezavisnosti pravosuđa je Visoki savet sudstva. Njega su sudije nedavno odbranile izborom sudijskih članova Saveta kojima je stalo do nezavisnosti sudstva.

Brzom promenom Ustava i izmenom novoizabranog sastava Visokog saveta se pokušava pretvaranje sudija u novi ešalon botova Srpske napredne stranke.

Stranka slobode i pravde insistira na činjenici da sadašnja lažna Skupština, koja ne odražava volju naroda, ne može usvajati promene Ustava Republike Srbije. To može da uradi samo Skupština koja će se formirati posle održavanja slobodnih i fer izbora.

Izvor: Stranka slobode i pravde

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com