Take a fresh look at your lifestyle.

Srpski mirovnjaci pomažu pravoslavcima u Libanu

Kontigent VS u misiji Unifil donacijama pomaže manastir Svetog Mamanta i Pravoslavnu školu.

Na krajnjem jugu Libana, skoro sto kilometara južno od Bejruta i u blizini granice sa Izraelom, nalazi se mesto Maržajun. U ovoj zoni već duži niz godina, u smenama, u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija (Unifil) dužnost čuvara mira, „plavih šlemova”, obavljaju pripadnici Vojske Srbije. Daleko od kuće, imaju dobar odnos sa lokalnim stanovništvom svih nacija i vera, a specifična bliskost vlada sa pravoslavcima kojih na jugu Libana ima oko 10 odsto, a u Maržajunu oko 60 odsto.

Menjaju se kontigenti VS na ovom decenijama osetljivom bezbednosnom području, pa su mnogi naši vojnici poželeli da, svojevoljno i mimo zvaničnih obaveza, pomognu lokalnom stanovništvu. U više navrata uručili su donacije manastiru podignutom u čast Svetog Mamanta, koji se nalazi u obližnjem selu Deir Mimas, kao i Pravoslavnoj školi u Maržajunu. Inače, pravoslavna hrišćanska zajednica Libana je crkveno i administrativno podređena antiohijskom patrijarhu u Damasku.
– Manastir u Deir Mimasu osnovan je davne 1404. godine, nakon čega je oko njega formirano naselje. Manastir je svakodnevno aktivan, u njemu ne boravi nijedan monah već je sveštenik Salim Asad odgovoran za njega i ujedno vodi sve liturgije – kaže za „Politiku” potpukovnik Ivica Stojanović, stariji nacionalni predstavnik kontigenta VS u misiji Unifil.

Pripadnici VS na liturgiji u manastiru u selu Deir Mimas

Naselje Deir Mimas prema zvaničnim podacima ima oko 5.000 stanovnika, ali trenutno u njemu boravi oko 1.000 meštana. Reljef je brdovit, uglavnom pošumljen niskim rastinjem i maslinjacima, opisuje potpukovnik Stojanović. Lokalno stanovništvo se uglavnom bavi zemljoradnjom i voćarstvom, preovladava uzgoj maslina, smokvi, vinograda i badema. Deir Mimas je nadaleko poznat po jako kvalitetnom maslinovom ulju. Po popisu u Maržajun ima oko 10.000 ljudi, ali u njemu zasta živi oko 3.500 stanovnika.
– Maržajun je sedište Pravoslavne eparhije, osnovane u 19. veku. U sklopu zdanja Arhiepiskopije nalazi se Pravoslavna škola. Tokom godina razvila se od škole koju je činila samo jedna prostorija, gde su učenici svih uzrasta pohađali nastavu, do moderne škole u zgradi sa nekoliko prostorija. To je postignuto zahvaljujući naporima episkopa i podrške Rusije. Danas škola broji 150 učenika, uzrasta od četiri do 15 godina. Direktorka Pravoslavne škole je Rita Karim Seram, dok je pravoslavni sveštenik Filip Habib jedna od najznačajnijih ličnosti Pravoslavne škole – objašnjava potpukovnik Stojanović.

Potpukovnik Ivica Stojanović i sveštenik Salim Asad

Pre neku godinu srpski mirovnjaci su manastiru poklonili električni generator, a sada tablet računar i projektor, nakon čega je sveštenik Asad pripadnike VS darivao sa dve  ikone Svetog Mamasa. Pomenuta nastavna sredstva naši vojnici su poklonili i Pravoslavnoj školi u Maržajunu.
– Prisustva liturgiji povodom praznika, poput Božića, Vaskrsa i krsnih slava puno znače pripadnicima srpskog kontigenta koji na ovaj način, daleko od svojih kuća i porodica, u duhu pravoslavlja proslavljaju praznike – ističe potpukovnik Stojanović.

Članak OVO SU NAŠI HEROJI: Srpski mirovnjaci pomažu pravoslavcima u Libanu se pojavljuje prvo na Naša Borba.

Od sada nas možete pratiti i putem Telegrama

t.me/opozicija

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: