Take a fresh look at your lifestyle.

SDS: Za pobedu evropske budućnosti Srbije

Danas je Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, koja nikada ne sme da zaboravi da je fašizam nastao na njenom tlu, ali i da je pobeda nad fašizmom najveća u njenoj istoriji. Čestitam svim građanima Srbije  Dan pobede, u kojoj je gotovo cela Evropa bila ujedinjena. Danas kada ponovo imamo rat na evropskom kontinentu, ta pobeda i tadašnje jedinstvo posebno opominju i obavezuju.

Ideja Evropske unije je najveći projekat mira, nakon pobede nad fašizmom i Srbija je preko dve decenije odlučno išla putem prema članstvu u Evropskoj uniji, uz jasnu podršku njenih građana. Tragično je da danas te jasne podrške više nema i to je najvećim delom posledica naprednjačke vlasti, koja je tu ideju samo retorički podržavala, a suštinski rušila sve vreme u skladu sa svojom izvornom radikalskom politikom. Nažalost, na poslednjim izborima se i najveći deo opozicije distancirao od nedvosmislenog promovisanja ideje članstva u Evropskoj uniji, dajući prednost podilaženju opasnim sentimentima zarad političkih poena na izborima, u odnosu na budućnost Srbije i njenih građana, pri čemu neretko iskazujući i otvoreni evroskepticizam.

Poslednji rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazuju da po prvi put u poslednjih četvrt veka veći broj građana je protiv članstva Srbije u Evropskoj uniji. Ti rezultati su druga i suštinska pobeda radikala nakon izbora 2012. godine i onoliko koliko to bude jasno, toliko će Srbija imati snage da se ponovo vrati na evropski put. Tome je, baš kao i pobedi SNS-a te 2012. godine, doprinela jedinm delom i nova generacija evropskih lidera, koji za razliku od njihovih prethodnika nisu pokazali kapacitet za primenu strateških ideja trajnog mira na evropskom kontinentu i evropskih vrednosti.

Između ostalog i to je razlog zašto danas Zapadni Balkan nije deo Evropske unije i zašto se danas vodi rat na teritoriji Ukrajine, čime je suštinski ugrožena budućnost same Evropske unije. Zato je danas ponovo vreme da se objedine sve proevropske snage u opozicionim strankama u Srbiji, umesto što se istinski proevropski delovi tih stranaka sve više povlače pred nejasnim stavovima njihovih rukovodstava. Ako je SNS zloupotrebila ideju Evropske unije samo zarad dolaska na vlast, proevropska opozicija ne sme slediti taj makijavelizam i trgovati strateškom i vrednosnom orijentacijom Srbije zarad političkih poena i podilaženja javnom mnjenju, koje je stvoreno kao direktan antievropski projekat radikalske vlasti. Danas ponovo imamo obavezu ispunjenja istorijske misije, baš kao što smo je imali i devedesetih godina. A do pobede evropske Srbije 2000. godine je došlo iznad svega zbog toga što vrednost naše misije nismo merili procentima istraživanja javnog mnjenja ili izbornih rezultata, već baš uprkos tome, samo beskompromisnom borbom za budućnost Srbije.

Za pobedu evropske budućnosti Srbije

Izvor: Socijaldemokratska stranka

%d bloggers like this: