Take a fresh look at your lifestyle.

Šabić: Izbor poverenika ostaje pod političkom kontrolom

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je danas da konačna verzija Nacrta zakona o izmena i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ne sadrži rešenja za glavne probleme uočene u dosadašnjoj praksi.

Šabić, koji je bio poverenik za informacije od javnog značaja, rekao je agenciji Beta da je konačna verzija nacrta zakona ipak mnogo bolja od one s kojom se ušlo u javnu raspravu.

“Paradoksalno je ali tačno da se ta relativno dobra ocena zasniva ne toliko na novim rešenjima koja predstavljaju poboljšanja koliko na odustajanju vlasti od nekih rešenja na kojima se dugo insistiralo, a tek na kraju odustalo”, kazao je on.

Kao dobra rešenja u nacrtu, Šabić je naveo proširenje kruga zakonskih obveznika.

“U obveznike se svrstavaju sva privredna društva u većinskom državnom vlasništvu bilo kog organa vlasti, pojedinačno ili u zbiru i tzv. ‘ćerke firme’ i sva druga pravna lica osnovana od strane navedenih ali, prvi put, i fizičkih lica kao što su javni beležnici i izvršitelji, koja vrše delatnost od opšteg interesa ili imaju javna ovlašćenja, u vezi s informacijama koje se tiču tih delatnosti i ovlašćenja”, istakao je advokat.

On navodi da su autori nacrta ignorisali činjenicu da ima više slučajeva gde je država manjinski vlasnik preduzeća koja raspolažu …

Novinska agencija Beta

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: