Take a fresh look at your lifestyle.

RUSIJA PORUČILA ZAPADU DA RUŠI DEJTON: Bošnjaci zahtevaju centralizaciju BIH, to je opasno!

Rusija optužila zapadne zemlje da ruše Dejton, zapadne zemlje podržale Šmita i njegov izveštaj.

NjUJORK – Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit danas se u obraćanju Savetu bezbednosti UN osvrnuo i na dešavanja u Federaciji BiH, najviše na propale izmene Izbornog zakona BiH, podsetivši na blokadu formiranja nove vlade ovog entiteta i naglasio da se opšti izbori u tekućoj godini moraju održati po planu.

Objasnio je kako su, suprotno svim demokratskim načelima, vlasti u FBiH dočekale nove izbore bez implementacije rezultata onih prošlih i formiranja nove vlade, prenosi N1 BiH.

„Ključna imenovanja u FBiH nisu izvršena, kao što je imenovanje sudija u Vrhovni sud. To je vezano za pregovore o izmenama Izbornog zakona između bošnjačke SDA i hrvatskog HDZ, gde je HDZ koristio imenovanja kao adut za pregovaranja. Takođe, federalne vlasti nisu ažurirale postojeće zakone kako bi bile u skladu sa odlukama Ustavnog suda”, naveo je Šmit, javlja Tanjug.

On je naglasio da će se opšti izbori ove godine održati prema planu, u oktobru, kao što su se održali i 2018. godine.

„Održavanje izbora je obavezno. Pozivam sve političke stranke da postupaju dostojanstveno. Ja ću sa njima nastaviti razgovore kao i sa liderima Hrvatske, Srbije, ali i Mađarske. Svi oni imaju uticajnu ulogu u održavanju konstruktivnog dijaloga”, naveo je Šmit.

Kina: Biranje strana u BiH neće pomoći pomirenju

Biranje strana u BiH neće pomoći u pomirenju i rešavanju nesuglasica između naroda u toj zemlji, izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji u BiH zamenik stalnog predstavnika Kine u UN Geng Šuang.

Geng je rekao da uvođenje proizvoljnih sankcija koje nemaju osnovu u međunarodnom pravu mogu da pogoršaju tenzije i dodatno zakomplikuju ionako tešku situaciju, prenosi RTRS.

Prema njegovim rečima, „sistem visokog predstavnika i Bonska ovlaštenja su poseban aranžman posebnog razdoblja, iz perspektive održavanja mira i stabilnosti”.

Geng je naglasio da je situacija u BiH i dalje u dubokom zastoju i da postoje neslaganja strana u vezi sa važnim pitanjima upravljanja na nivou BiH.

„Kina napominje da su se sve strane u BiH, uključujući Republiku Srpsku, obavezale da poštuju nacionalni suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet. Stav Kine o BiH je dosledan i jasan, uz poštovanje suverenosti, nezavisnosti, nacionalnog jedinstva i teritorijalnog integriteta BiH, izbor naroda za budućnost zemlje”, istakao je Geng.

On je napomenuo da Kina ohrabruje sve strane da se aktivno uključe u konstruktivni dijalog i saradnju sa ciljem pomirenja u BiH.

Kineski ambasador izrazio je nadu da će EUFOR nastaviti sa konstruktivnom ulogom održavanja mira i stabilnosti, kao i da će pomagati BiH u uklanjanju mina i borbi protiv terorizma.

Vudvord pozdravila učešće Šmita i Džeferovića na sednici SB

Predstavnica Velike Britanije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija Barbara Vudvord pozdravila je danas odluku da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit učestvuje na sastanku povodom njegovog izveštaja o situaciji u BiH.

Ona je istakla da je i dalje od vitalnog značaja da Savet bezbednosti ima potpun, otvoren i informiran dijalog sa Šmitom o situaciji u BiH, prenosi N1 BiH.

Vudvord je takođe pozdravila učešće predsedavajućeg Predsedništva BiH Šefika Džaferovića.

„Nažalost, izveštaj gospodina Šmita još jednom pokazuje zabrinjavajuću sliku situacije u zemlji. Politički zastoj i nestabilnost se nastavljaju na mnogim nivoima. Zabrinuti smo zbog postupaka nekih članova rukovodstva Republike Srpske, posebno gospodina Milorada Dodika, čija je pretnja ponovnim uspostavljanjem vojske RS i povlačenjem iz drugih državnih institucija, te pokušaja inženjeringa de fakto secesije, opasna i rizikuje sukob”, rekla je predstavnica Velike Britanije nakon što je Šmit predstavio svoj izveštaj.

Ona je istakla da bi moglo doći do „podrivanja 26 godina teško stečenog mira i napretka” i da je važno da Savet bezbednosti zadrži svoju podršku implementaciji Dejtonskog sporazuma, uključujući ulogu visokog predstavnika i EUFOR-a.

Takođe je rekla da njena zemlja pozdravlja povećano prisustvo misije EUFOR-a.

„Velika Britanija izuzetno ozbiljno shvata svoju ulogu” u okviru Dejtonskog sporazuma”, rekla je Vudvord.

Britanska ambasadorka je navela da se njena zemlja protivi zatvaranju kancelarije visokog predstavnika pre predviđenog roka, navodeći da takve inicijative nisu motivisane interesima građana BiH.

„Oktobarski izbori koji mogu i moraju da se održe na vreme nude priliku da se ponovo izgradi poverenje građana u svetliju budućnost za sve”, zaključila je Vudvord.

Rusija: Bošnjaci zagovaraju centralizaciju BiH

Predstavnici Rusije poručili su danas na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji u BiH, da Rusija smatra da Bošnjaci zagovaraju centralizaciju BiH, da situacija u Ukrajini nema nikakve veze s onom u BiH i da Dejtonski sporazum nema alternativu.

„Zabrinuti smo zbog centralizacije zemlje koju zagovara jedna od etničkih grupa, Bošnjaci”, naveli su predstavnici Rusije, prenosi Klix.ba.

Optužili su Zapadne zemlje da narušavaju Dejtonski sporazum i istakli da „žale” što predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA), koji će se obratiti na sednici, nije stavove usaglasio s ostalim članovima Predsedništva, poručivši mu da to nalaže „protokol”, prenosi sarajevski portal.

„To je degradacija dijaloga i destabilizuje situaciju. Odgovornost za ovo stanje je na onima koji spolja pokušavaju da preoblikuju Dejtonski sporazum”, naveli su predstavnici Rusije.

Oni su se u Savetu bezbednosti UN osvrnuli i na izveštaj njihovog ambasadora u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova.

„I kako je naš ambasador u Sarajevu naveo u izveštaju, situacija u Ukrajini nema nikakve veze sa situacijom u Bosni i Hercegovini”, naglašeno je u obraćanju ruske delegacije.

Oni su pozvali da se pročita i izveštaj Republike Srpske o stanju u Bosni i Hercegovini i poručili da je Dejtonski sporazum „relevantan, da je dao rezultate i da za njega ne postoji alternativa”, kao i da bi njegovo narušavanje imalo posledice na celi Balkan.

Rusija i Kina su se protivili da se visoki predstavnik Kristijan Šmit obrati na današnjoj sednici, jer ga na tu poziciju nije imenovao Savet bezbednosti UN, navodi Klix.ba..

Članak RUSIJA PORUČILA ZAPADU DA RUŠI DEJTON: Bošnjaci zahtevaju centralizaciju BIH, to je opasno! se pojavljuje prvo na Naša Borba.

Od sada nas možete pratiti i putem Telegrama

t.me/opozicija

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: