Take a fresh look at your lifestyle.

Rusija: Izvešćemo pred lice pravde odgovorne za vojno-biološke aktivnosti u Ukrajini


Rusija je Savetu bezbednosti UN predstavila nove dokaze o vojno-biološkoj delatnosti SAD u Ukrajini i nada se da će trajno zaustaviti aktivnosti koje ugrožavaju međunarodni mir i bezbednost, kao i da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

Kako je rekao, Vašington namerno blokira pokušaje jačanja Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja.

„Američki predstavnici odbacili su i naše inicijative o dopunama mera poverenja Konvencije formom izveštavanja o vojno-biološkim aktivnostima van nacionalne teritorije. Drugim rečima, Sjedinjene Američke Države namerno blokiraju pokušaje jačanja režima Konvencije o zabrani biološkog oružja, usmerenog na to omogući efikasnu implementaciju odredbi Konvencije“, ocenio je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN o temi američkih biolaboratorija u Ukrajini.

Dokazi o umešanosti SAD u opasne projekte — uznemirujući

Prema rečima Nebenzje, Ukrajina je u skladu sa međunarodnim obavezama bila dužna da pruži informacije o vojno-biološkim aktivnostima UN, ali da očigledno to nije činila.

„Nastavljamo da dobijamo izuzetno uznemirujuće dokumentarne dokaze da je američko Ministarstvo odbrane direktno uključeno u realizaciju opasnih bioloških projekata u Ukrajini koji imaju znake skrivenog vojno-biološkog programa“, napomenuo je predstavnik Rusije u UN.

S tim u vezi, Moskva namerava da predstavi materijale Savetu bezbednosti UN za sprovođenje istrage o vojno-biološkim aktivnostima u Ukrajini u okviru međunarodnih sporazuma, a već je dostavila SB UN nove dokaze o tim aktivnostima, saopštio je on.

„Već smo prikupili značajnu količinu materijala koji direktno ukazuju na činjenice da su SAD i Ukrajina kršile Konvenciju, nastavljamo da prikupljamo i analiziramo te materijale. Uzimajući u obzir činjenicu da američka strana odbija bilo kakvu konstruktivnu diskusiju na ovu temu, planiramo da aktiviramo mehanizme predviđene članovima pet i šest Konvencije. Čim se završi prikupljanje materijala, predaćemo ih Savetu na istragu. Nadamo se da će to trajno zaustaviti vojno-biološke aktivnosti koje ugrožavaju međunarodni mir i bezbednost, a odgovorne izvesti pred lice pravde“, naglasio je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, pomenute aktivnosti su se izvodile u centru Istočne Evrope i u blizini zapadnih granica Rusije, stvarajući realnu pretnju po biološku bezbednost Ruske Federacije, regiona i celog sveta.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije ranije je otkrilo da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, a koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu i bavile se, između ostalog, uzročnicima kuge i antraksa.

Izvor: in4s.net