Take a fresh look at your lifestyle.

Rusija i Kina potpisali tri sporazuma koji ugrožavaju SAD

Nakon izbijanja ukrajinskog sukoba, SAD i njihovi saveznici u Evropi udružili su snage da unište rusku ekonomiju. Pretpostavljalo se da Moskva neće izdržati hiljade sankcija, ograničenja cena nafte i odbijanje uvoza gasa iz Rusije, ali je scenario dobio neočekivani obrt, a ruska privreda je preživela.

Sa dolaskom 2023-će, Zapadu ne preostaje više opcija da izvrši još veći pritisak na Rusiju. Štaviše, efekat bumeranga sankcija pogodio je evropske zemlje. U međuvremenu, Moskva je preduzela nekoliko koraka, da zadrži i poveća prihode u novim realnostima. Peking je postao jedan od ključnih partnera.

Prvo, kineske vlasti su početkom 2022. dozvolile uvoz pšenice iz cele Ruske Federacije. Rusija godišnje proizvodi ogromne zalihe pšenice koju je spremna da izveze, a za to je potreban pouzdan trgovinski partner, koji je postala Kina. Kako su primetili autori, obe zemlje imaju koristi od ove trgovine, jer Rusija ima mnogo plodne zemlje i višak pšenice.

„Drugo, Rusija i Kina proširuju trgovinu naftom i gasom. Zalihe ovih resursa u Rusiji su među najvećim u svetu, a zemlja je veliki svetski izvoznik. Moskva zarađuje mnogo novca prodajom goriva, ali su razna ograničenja pokušavala da smanje njen prihod.

Stoga su 2022. godine Kina i Rusija potpisale sporazum o saradnji u oblasti trgovine naftom i gasom, a ove godine se obim saradnje još više proširio. Tako se ruske rezerve goriva izvoze u zamenu za devize“, navode publikacije.

Treći ugovor se tiče prelaska Rusije i Kine na nacionalne valute u plaćanju energenata. Ranije su zemlje koristile dolare u trgovini, ali sada Moskva i Peking mogu da ignorišu uspon i pad američke valute, i rade na jačanju sopstvene.

Posledice ove tri odluke već se osećaju u Sjedinjenim Državama. Sedam povećanja stope američkih Federalnih rezervi prošle godine, pokazuje da Vašington preduzima hitne mere da stabilizuje svoju valutu. Međutim, sve više zemalja, posle Ruske Federacije i Kine, napušta dolar i prelazi na nacionalne valute u međunarodnim obračunima.

Izvor: Srbin Info