Take a fresh look at your lifestyle.

Radenko Martić: Alekandar Vučić državnik ili lobista kompanije ‘General Electric’?…


Srpski pokret DVERI – Radenko Martić: Alekandar Vučić državnik ili lobista kompanije „General Electric“?

Pre donošenja bilo kakve odluke Skupštine grada Subotice, advokati investitora su već obilazili teren i nudili poljoprivrednicima ugovore za zakup njihovog zemljišta za postavljanje vetrogeneratora. Kao da je odluka koja je kasnije usledila od strane Skupštine grada Subotice samo formalna jer je sve već dogovoreno, netransparentno i bez znanja javnosti. Kada je reč o poljoprivrednicima najpoštenije bi bilo da se sačeka sa potpisivanjem ugovora sa investitorima, dok se ne usvoje svi projekti i izveštaji, da poljoprivrednici saznaju kuda će ići trase puteva, kolika će im površina biti zauzeta, kolika će biti dubina rovova za postavljanje instalacije i kablova, i druge važne informacije. Oni zaslužuju da saznaju sve pojedinosti vezane za postavljanje vetroelektrane “Maestrale ring kao i građani mesta Čantavir i Novi Žednik.

Gradonačelnik, Bogdan Laban je požurio, pa je ekpresno doneta odluka na Skupštini grada Subotice da se krene sa pribavljanjem potrebne dokumentacije i projektovanjem vetroelektrane “Maestrale ring  sa “projektom koji je dogovoren na višim instancama vlasti“. Investitor je italijanska kompanija “Fintel koji će po našim saznanjima ugraditi opremu, odnosno vetrogeneratore, američke multinacionalne kompanije “General  Electric.  Do sada su u vetroparkovima koje je “Fintel izvodio instalirani uglavnom vetrogeneratori danskog proizvođača “Vestas.

“Siemens“ baš u subotičkoj fabrici proizvodi vetrogeneratore, ali nikako da im uspe i prodaja u Republici Srbiji. Proizvode Simensa, koje Subotičani proizvode, kupuju graditelji vetroparkova u Makedoniji, BiH i Hrvatskoj ali ne i u Republici Srbiji.

Premijerka Ana Brnabić je pre ovog mandata radila kao direktor američke kompanije CWP odnosno Continental Wind Serbia. Kompanija koja je za kratko vreme uz pomoć kredita izgradila “Čibuk 1“, vetropark sa fantomski rešenom zakonskom regulativom, posle dolaska Ane Brnabić na mesto premijera. Naravno instalirani su General Electric vetrogeneratori, koje i promoviše CW Serbia jer su deo američkog uticajnog biznisa.

U potpisanom ugovoru garantovana je cena isporučene električne energije u narednih 12 godina 9,5 evro centi po kilovatu, dakle siguran plasman i naplata.

Na otvaranju, vetroelektrane “Čibuk 1“ Aleksandar Vučić je izjavio: “Za ljude u Srbiji je važno da znaju da će ovih divnih 57 vetrogeneratora, koji su toliko lepi, da predstavljaju posebnu razglednicu ovde Južnog Banata.“

Lepe razglednice teško da će biti uteha korisnicima skupe struje, građanima Srbije.

Forsiranje jedne kompanije kao što je “General  Electric je u zapadnom svetu sasvim normalna stvar, to rade lobisti i od toga imaju finansijsku korist.

Da li je Aleksandar Vučić pored svih prinadležnosti koje je prigrabio, postao i lobista američke kompanije “General Electric ili samo pomaže premijerki koja je po pisanju medija i došla na mesto premijera uz pomoć “energetske mafije“?

Da li je sugerisanje Aleksandra Vučića lokalnom šerifu u Subotici, Bogdanu Labanu da se ubrzaju radovi oko dokumentacije deo lobiranja za “General Electric?

U novembru 2019. stupio je na snagu Zakon o lobiranju koji je izglasan 2018. godine u Skupštini Srbije. Da li naši vodeći političari žele da budu lobisti ali transparentno i javno ili žele to i dalje da rade iza kulisa, tajno sa naplatom usluga na nekom od računa u inostranstvu, zloupotrebljavajući svoj položaj i trgujući uticajem?

Ako predsednik ili premijer žele da budu i lobisti tada moraju da prođu obuku i budu prijavljeni u Agenciji za borbu protiv korupcije. Zakon treba da obezbedi transparentnost, odnosno vođenje Registra lobista i redovne izveštaje u kojima će se jasno videti ko je lobista, ko je lobirano lice i šta je predmet lobiranja.

Možda bi implementacijom Zakona o lobiranju građani Srbije mogli da saznaju ko štiti interese Srbije i njenih građana a ko ih pljačka?

Izvor: Srpski pokret DVERI

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com