Take a fresh look at your lifestyle.

PUTIN: Olakšaćemo izvoz ukrajinskog žita, ukinite nam blokade

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je sinoć, nakon trilateralnog sastanka procesa Astane u Teheranu, da će Rusija olakšati izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, ali da želi da sva ograničenja u vezi sa isporukom ruskog žita vazdušnim putem budu ukinuta.

On je izrazio nadu da će ograničenja biti ukinuta kako bi se poboljšala situacija na međunarodnim tržištima hrane, prenose RIA Novosti.

Putin je istakao da je Gasprom uvek ispunjavao, ispunjava i namerava da ispuni sve svoje obaveze u snabdevanju energentima i dodao da je pokušaj partnera Rusije da na nju prebace sopstvene greške „bez osnova”, prenosi Tanjug.

Istakao je da „Zapad za energetsku krizu krivi Gasprom, iako je sam zatvorio energetske rute i uveo sankcije” i dodao da je kompanija „spremna da pumpa onoliko gasa koliko joj je potrebno”, prenose RIA Novosti.

„Kakve veze ima Gasprom sa tim? Pa, kakve veze ima Gasprom? Zatvorili su jednu rutu, drugu rutu, stavili su ove pumpne stanice pod sankcije. Gasprom je spreman da pumpa koliko je potrebno, oni su sami sve zatvorili”, poručio je Putin.

Ocenio je da je Evropa zanemarila tradicionalnu energiju i da se oslanja na alternativne izvore.

„Oni su veliki stručnjaci u oblasti netradicionalnih izvora energije. Rešili su da se oslone na netradicionalne vrste energije: sunce, energiju vetra. Ispostavilo se da je zima duga. Nije bilo vetra. To je sve”, rekao je Putin.

Bez turbine prepoloviće se dotok gasa preko Severnog toka 1

TEHERAN – Ako se Rusiji ne vrati turbina za Severni tok 1, kapacitet tog gasovoda mogao bi biti prepolovljen sa 60 na 30 miliona kubnih metara gasa dnevno, rekao je sinoć ruski predsednik Vladimir Putin posle samita u Astana formatu u Teheranu.

Putin je kazao da gasovod Severni tok 1, kojim se Evropa snabdeva ruskim gasom, funkcioniše sa dve turbine koje dnevno isporučuju 60 kubika gasa, prenosi TAS S.

„Ako stigne još jedna turbina, dobro, radiće njih dve. Ako ne, onda će raditi samo jedna koja će obezbeđivati 30 kubnih metara gasa dnevno”, rekao je ruski predsednik, prenosi Tanjug.

Putin je dodao da kompanija Gasprom još nije dobila nikakav zvaničan dokument o Simensovoj turbini, koja bi posle remonta u Kanadi trebalo da se vrati Rusiji.

Putin: Gradimo put za rutu Sankt Peterburg-Persijski zaliv

TEHERAN – Ruska strana spremna je da pokrene projekat izgradnje deonice puta u Iranu, koji će otvoriti rutu od Sankt Peterburga do Persijskog zaliva, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin, prenosi TAS S.

„Teheran je zainteresovan za ovo, a naši iranski partneri su to upravo potvrdili. A Rusija ima interesovanje jer ćemo sa severa Rusije, iz Sankt Peterburga, imati direktan pristup Persijskom zalivu. Veoma zanimljiva i perspektivna ruta”, objasnio je ruski predsednik posle trilateralnog sastanka procesa Astana održanog u utorak u Teheranu.

On je dodao da je za projekat zainteresovan i Azerbejdžan.

Prema njegovim rečima, mnogo toga može da se uradi na planu razvoja iranske saobraćajne infrastrukture, uključujući završetak izgradnje puta ka iranskim južnim lukama, navodi TAS S.

U Teheranu je juče održan sedmi trilateralni samit Rusije, Turske i Irana, zemalja koje su garanti Procesa Astana iz 2017. godine, koji je uspostavljen sa ciljem uspostavljanja primirja i pronalaženja i sprovođenja rešenja za konflikt u Siriji, prenosi Tanjug.

Ukrajina nema želju da se drži dogovora iz marta

TEHERAN – Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin predočio je da Moskva ne vidi želju Ukrajine, kako je rekao, da se sprovede preliminarni mirovni sporazum dogovoren u martu, prenosi Tanjug.

Govoreći pred novinarima nakon samita u Teheranu Putin je kazao da Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati nude da posreduju u pregovorima Ukrajine i Rusije, prenosi Rojters.

Članak VLADIMIR PUTIN ŽELI DA SPASI SVET OD GLADI: Olakšaćemo izvoz ukrajinskog žita, ukinite nam blokade se pojavljuje prvo na Naša Borba.

Od sada nas možete pratiti i putem Telegrama

t.me/opozicija

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: