Take a fresh look at your lifestyle.

PSG poziva RFZO da obezbedi lekove za sve obolele od Multipla skleroze…


Pokret slobodnih građana poziva RFZO da obezbedi lekove za sve obolele od Multipla skleroze, a ne kako je najavljeno za svega 3500 pacijenata od ukupno oko 12 hiljada obolelih, koliko ih, prema podacima, u Srbiji živi.

Pozdravljamo povećanje broja obolelih koji će terapiju dobiti o trošku RFZO, ali podsećamo da je i dalje više od 70% obolelih bez ikakve podrške države. Zdravlje mora biti dostupno svima i to je jedno od osnovnih načela PSG za koje ćemo se zalagati i sprovoditi u praksi ukoliko dobijemo vašu podršku!

Multipla skleroza (MS) je najčešće neurološko oboljenje mladih ljudi. Obolevaju osobe u dobi između dvadesete i četrdesete godine života, u vreme kad se nalaze u ličnom, porodičnom i profesionalnom usponu i postižu najbitnije stvari u životu i dužnost države i društva je da svim obolelima omogući lečenje, kako bolest ne bi napredovala, a oni postali invalidi.

PSG podseća da je nelečen MS mnogo skuplji na duže staze, donosi velike troškove obolelom, njegovoj porodici i društvu. Obolelima je teško da shvate da nekom više odgovara da oni postanu invalidski penzioneri, nego da im se obezbedi lek sa kojim bi bili ravnopravni članovi ovog društva.

Poređenja radi, u svetu, pa i u susednoj Hrvatskoj, gde svi oboleli imaju pravo na lek, lečenje MS-a se drastično promenilo u poslednjih dvadesetak godina. Od bolesti za koju nije postojao ni jedan lek, došli smo do 14 registrovanih originalnih lekova. Najveći napredak u neurologiji, vezan je upravo za terapiju MS.


Izvor: Pokret slobodnih građana

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: