Take a fresh look at your lifestyle.

Parlament Litvanije proglasio Rusiju za terorističku državu

VILjNUS – Litvanski parlament, Sejm, proglasio je danas Rusiju za terorističku državu. Litvanski parlament je jednoglasno usvojio rezoluciju o tome i za nju je glasalo 128 poslanika, piše litvanski portal Delfi. U rezoluciji se navodi da su ruske oružane snage i plaćenici počinili masovne ratne zločine u Ukrajini, posebno u gradovima Borođanki, Buči, Irpinju, Gostomelju i u Marijupolju.

Parlament Litvanije jednoglasno je danas izglasao predlog da se ruske akcije u Ukrajini proglase „genocidom” i „terorizmom” i pozvao Međunarodni sud da po uzoru na Nirnberški proces posle Drugog svetskog rata, procesuira osumnjičene za „ratne zločine”.

U predlogu, čiji je pokrovitelj bila premijerka Ingrida Šimonite, navodi se da „ratni zločini” ruskih snaga u Ukrajini uključuju namerno ubijanje civila, masovna silovanja, prisilno preseljenje ukrajinskih državljana u Rusiju i uništavanje ekonomske infrastrukture i kulturnih objekata. „Ruska Federacija, čije vojne snage namerno i sistematski biraju civilne ciljeve za bombardovanje, je država koja podržava i sprovodi terorizam”, navodi se u litvanskom parlamentarnom predlogu, preneo je Tanjug.

Ovaj potez Litvanije usledio je nakon sličnog jednoglasnog glasanja kanadskih poslanika 27. aprila da se napadi Rusije u Ukrajini nazovu „genocidom”.

Slavija-info

Od sada nas možete pratiti i putem Telegrama

t.me/opozicija

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: