Take a fresh look at your lifestyle.

Obradović za „Direktno“: Zelena prevara i druge predizborne priče

Kada je Miloš Crnjanski 1932. godine u časopisu „Vreme” napisao kultni tekst „Mi postajemo kolonija strane knjige”, izazvao je ogroman odijum javnosti koja nije bila spremna da čuje istinu o zanemarivanju domaće književnosti i prodoru marksističke literature u naše društvo. Čak je zbog ovog članka naš najveći književnik 20. veka od mnogih kolega pisaca proglašen fašistom. Negativne posledice komunizma i „vremena zla” znamo i još uvek osećamo, ali Crnjanskom još uvek nismo odali dužno poštovanje za proročke reči i upozorenje na vreme.

        Danas ću verovatno izazvati sličnu reakciju u javnosti i među kolegama političarima kada budem izrekao sledeću tvrdnju: mi postajemo kolonija zelene političke agende koja se lažno predstavlja u Srbiji, a iza nje se krije nova prozapadna politika nove kolonijalne uprave nad Srbijom. Naime, pošto je evrofanatizam u Srbiji doživeo krah, i pošto više niko ne veruje u ulazak Srbije u EU, a posebno se ne veruje starim prozapadnim političarima koji to obećavaju već više od dve decenije, bilo je potrebno ponuditi novu prozapadnu alternativu pod maskom primamljive zelene retorike.

S tim u vezi pojavio se jedan neobičan fenomen u savremenoj srpskoj politici. Kada, poput Srpskog pokreta Dveri, nikada niste bili na vlasti i 10 godina ste u opozicionoj borbi protiv aktuelnog režima, onda vam prikače onu najopasniju lažnu etiketu „SVI SU ISTI”. A kada se neko pojavi niotkuda, nekoliko meseci pred izbore, bez ijednog dokaza da se ikada borio protiv sadašnje vlasti, bez ikakvog političkog programa i nejasnih ideoloških uverenja, on se proglasi za novu nadu. Isto se odnosi i na zelene političare raznih nijansi koji su nabujali u poslednje vreme. Kada smo kao opozicija kritikovali vlast na temama iz oblasti ugrožavanja zdrave životne sredine, optuživani smo od raznih ekoloških aktivista da ekologiju koristimo za dnevno-političke i stranačke interese. A kada ekološki aktivisti uđu u politiku i hoće na izbore, onda je to nešto čisto i fino, a ne najobičniji lični i stranački interes. Tako neće moći.

Lično nemam problem sa novim zelenim opcijama u srpskoj politici, niti bilo ko bilo kome može da brani politički angažman, ali smatram da mora da se zna šta se tačno iza toga krije. Poseban problem je što su novi Zeleno-Levi u Srbiji ili pod direktnom kontrolom Vučića kao fejk-zeleni ili su na liniji zapadnih ambasada u Beogradu, što znači da isto tako nisu samostalni kao ni ovi Vučićevi.

Kada je Srpski pokret Dveri još pre više od godinu dana izašao sa manifestom „Promena sistema”, koji je prvi na srpskoj političkoj sceni ukazao na politički značaj ekologije, kao i kada smo na tu temu pravili stručne okrugle stolove, mediji su ćutali. Kada su predstavnici Dveri prvi bili sa meštanima u lozničkim, valjevskim, požeškim, gornjomilanovačkim i drugim selima u borbi protiv „RIO TINTO”, istraživanja i otvaranja rudnika litijuma – ekoloških aktivista nigde nije bilo, ali i o tome su mediji ćutali. Očito je da ekološka tema nije smela biti dovedena u vezu sa jednom konzervativnom i patriotskom opozicionom političkom organizacijom, već je medijski čuvana za predstavnike prozapadne levice koji se tada još uvek nisu bili pojavili.
Da se razumemo, niko nema monopol na teme iz oblasti ekologije. Zaštita životne sredine je iznad levice i desnice, ali ne dozvoljavam levičarima da monopolišu ovu temu i lažno se predstavljaju. Jer, koje objašnjenje može biti zašto niko od Zeleno-Levih nije potpisao „Društveni sporazum o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade litijuma u Srbiji”? Ne bih rekao da je u pitanju samo sujeta Zeleno-Levih koji bi da samo oni imaju monopol na bavljenje ekološkim temama u Srbiji, već da se iza toga krije njihova spremnost da nastave Vučićev projekat otvaranja rudnika litijuma, uprkos tome što se sada predstavljaju kao protivnici „RIO TINTA” za predizborne potrebe. Veoma je pogrešno dati vlast nekome ko je toliko vezan za zapadne ambasade u Beogradu, jer postoji opasnost da će više raditi za njihove nego za naše interese. Ako iza svega stoji i finansijska potpora sa Zapada za ovaj novi predizborni blok, onda tu nema sumnje kome će oni biti dužni i šta će morati bespogovorno da rade.

Pre izbora jedno, a posle izbora drugo, kao Vučić 2012. godine.

Kako se onda dešava da Srbi sa šajkačama na glavama i Čiča Dražom na usnama odlaze na proteste koje organizuju prozapadni levičarski političari? Isto onako kao što su sa šajkačama išli u partizane verujući da se radi o narodno-oslobodilačkoj vojsci, a ne revolucionarnoj armiji. Kada su shvatili da se radi o novoj okupaciji koja će naslediti nemačku, bilo je kasno. Smatram da je zato krajnje pošteno da oni koji se kriju iza zelene predizborne retorike na vreme iznesu i sve druge svoje političke stavove javno.

Da li su za ulazak Srbije u NATO? Da li su za priznanje lažne države Kosovo? Da li priznaju izmišljeni genocid u Srebrenici? Da li su za legalizaciju homoseksualnih brakova i usvajanje dece sa njihove strane? Da li su za obaveznu vakcinaciju? Da li su za naseljavanje migranata širom napuštenih srpskih sela? Nemojte da se probudimo u surovoj realnosti u kojoj će ovo biti politika neke buduće vlasti koja će doći na zelenoj političkoj prevari. Probudimo se i osvestimo na vreme.

Svi oni kojima je zaista stalo do ekološkog patriotizma, koji opravdano brinu o zdravoj hrani, vodi, vazduhu i zemlji, kao i kompletnoj zaštiti i unapređenju životne sredine, treba da se okrenu patriotskoj opoziciji koja jedino može biti garant očuvanja naše prirode, kao i svih drugih oblika naše suverenosti, državnosti, domaćih ekonomskih interesa, zdravlja stanovništva i bezbednosti svih naših porodica. Nama definitno treba zeleni patriotizam i da ova tema bude deo jedne prave opozicione, patriotske i domaće politike koju u ovom trenutku predstavljaju upravo Dveri.
Zato ne damo zelenu političku priču levičarima i prozapadnim političarima. Sa njima uvek možemo da sarađujemo oko zaštite ugrožene životne sredine širom Srbije, ali ne i oko drugih njihovih političkih ideja koje vešto kriju iza dopadljive zelene političke agende. Da ne bude posle da nismo rekli i predvideli šta će se dogoditi ako iznova prigrlimo tuđinsku politiku umesto domaće.

Boško Obradović

Predsednik Dveri

*Izvor: Internet portal Direktno.rs

Foto: ATA_Images

Boško Obradović za „Direktno.rs“: Zelena prevara i druge predizborne priče

Izvor: Srpski pokret DVERI

Mi smo nezavisni i nestranački info portal.

Podržite naš rad!

 

Like!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: