Take a fresh look at your lifestyle.

Obradović: Jedini smislen dijalog je između vlasti i opozicije koja je bojkotovala izbore…

Ivica Dačić, predsednik lažne skupštine sa kormilarom, još uvek nije odgovorio na moj poziv za konsultacije oko početka dijaloga između vlasti i opozicije. Pošto se, u međuvremenu, interesovao za format i teme dijaloga, spremni smo da mu pomognemo i u rešavanju tih nedoumica.

Boško Obradović: Jedini smislen dijalog je između vlasti i opozicije koja je bojkotovala izbore | Dveri

Ivica Dačić, predsednik lažne skupštine sa kormilarom, još uvek nije odgovorio na moj poziv za konsultacije oko početka dijaloga između vlasti i opozicije. Pošto se, u međuvremenu, interesovao za format i teme dijaloga, spremni smo da mu pomognemo i u rešavanju tih nedoumica.

Što se tiče formata, jedini smislen format je dijalog između delegacije ujedinjene vlasti i delegacije ujedinjene opozicije koja je bojkotovala izbore. To znači da, sa jedne strane, treba da se formira delegacija od strane svih onih koji satelitski učestvuju u vlasti SNS (SPS, SPAS, LSV, LDP), i – sa druge strane – onih koji su bojkotovali izbore 21. juna na svim nivoima i dokazali nelegitimnost vlasti. Nemam ništa protiv da deo delegacije vlasti budu i predstavnici lažne opozicije poput SRS. Što se tiče delegacije opozicije, takođe, nisam zatvoren za ostale kolege iz opozicije koji su izlazili na izbore i koji su spremni da podrže zajedničku platformu za pregovore sa vlašću.

Što se tiče tema za dijalog, one bi trebalo da budu podeljene u tri dela:

Hitno oslobođenje medija za drugačije mišljenje i glas opozicije, a pre svega javnih medijskih servisa i televizija sa nacionalnom frekvencijom koja je javno dobro;
Stvaranje drugih uslova za slobodne i poštene izbore (sprečavanje pritisaka na birače, zabrana funkcionerske kampanje, novi sastavi REM-a, RIK-a, Agencije za borbu protiv korupcije…);
Promena izbornog sistema na svim nivoima (uvođenje mogućnosti glasanja i za kandidate po imenu i prezimenu).
Najvažnija tema budućeg dijaloga, kao i jedina tačka koju Srpski pokret Dveri kandiduje za zajedničku platformu opozicije za ove razgovore, biće garancije da ono što se dogovorimo i potpišemo zaista bude i sprovedeno. To je nemoguće bez direktnog učešća predstavnika opozicije u sprovođenju i daljem nadgledanju dogovorenog. To je moguće kroz nekoliko modela: prelazne, tehničke vlade nestranačkih stručnjaka, ko-ministara iz redova opozicije u nekoliko ključnih ministarstava za sprovođenje izbora, ili posebnog ministarstva ili komisije sastavljene od predstavnika kako vlasti i tako i opozicije koja bi imala sva potrebna ovlašćenja da kontroliše primenu dogovorenog i kompletan izborni proces. Nakon završetka novogodišnjih praznika i svih gostovanja u jutarnjim i drugim programima tim povodom, uz preuzimanje uloge voditelja i pevanje, Ivica Dačić bi mogao konačno da počne da radi posao za koji ga plaćaju građani.

Boško Obradović
Predsednik Dveri

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Izvor: Srpski pokret DVERI

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com