Take a fresh look at your lifestyle.

NIN: Spalionica našeg zdravlja ili đubreta u Vinči

Na javnoj raspravi povodom Ažurirane ekološke studije o spalionici otpada u Vinči nismo dobili odgovore na sledeća pitanja:
☢️ koliko će iznositi troškovi spalionice po svakom domaćinstvu
☢️ kako će se meriti zagađenje vazduha
☢️ na osnovu čega je bilo kakva studija uopšte izrađena kada se ne zna ukupna količina otpada koja nastane u Beogradu tokom godinu dana
☢️ zbog čega u samoj studiji nije razmotren nijedan alternativan pristup upravljanju otpadom koji ne podrazumeva direktno spaljivanje.

„Mi i dalje nemamo infrastrukturu i sve što je potrebno da bi se zbilja sprečila ta vrstu zagađenja. Recimo, uveravaju nas da će četiri puta godišnje meriti koliko se kancerogenih čestica ispušta samim spaljivanjem otpada, a na prostoru Srbije ne posedujemo nijednu laboratoriju koja može da detektuje i meri koncentraciju takvih čestica. I pored toga Grad je utvrdio da će oni to meriti. Kad smo mi pitali kako, nisu znali“, kaže za NIN Natalija Stojmenović iz inicijative Ne davimo Beograd, koja je učestvovala na raspravi.

NIN: Spalionica našeg zdravlja ili đubreta u Vinči

Iako nam se predstavlja kao „rešenje decenijskog problema“, projekat spalionice ne podrazumeva uklanjanje stare deponije već samo debelo plaćeni rizik po javno zdravlje. SNS je jednostavno odlučio da sve što rade ipak može skuplje, prljavije i tehnološki primitivnije

Izvor: Ne davimo Beograd

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com