Take a fresh look at your lifestyle.

NEMAČKI ENERGETSKI KONCERN: U potpunosti prekinute isporuke gasa iz Rusije

Nemačka kompanija „Uniper“ saopštila da je od kraja avgusta 2022. godine u potpunosti prestala da dobija gas iz Rusije, navodi se u izveštaju kompanije.

Kako je precizirano, „Gasprom“ je od 14. juna 2022. godine smanjio isporuke ruskog gasa, što kompanija smatra „kršenjem ugovornih obaveza“.

„Nakon perioda različitih prekida u isporukama, ‘Gasprom’ je krajem avgusta 2022. godine u potpunosti obustavio isporuku ruskog gasa ‘Uniperu’. ‘Gasprom’ krši dugoročne ugovore o isporukama gasa i postao je nepouzdan dobavljač za ‘Uniper’, kao i za nemačko i evropsko gasno tržište“, navodi nemačka kompanija.

Ranije je „Uniper“ saopštio da je „Gasprom“ 14. jula obavestio nemačku kompaniju da neće moći da ispuni svoje obaveze po pitanju isporuka gasa zbog više sile. „Uniper“ je smatrao da je to saopštenje neosnovano i odbacio ga je.

„Gasprom” je sredinom juna smanjio isporuke gasa „Severnim tokom” za oko 60 odsto. Kompanija je saopštila da se gasovodom može isporučivati samo 67 miliona kubnih metara gasa, od planiranih 167 miliona, objašnjavajući to kašnjenjima u radu nemačkog „Simensa“, koji zbog kanadskih sankcija Rusiji ne može da vrati gasne turbine za kompresorsku stanicu „Portova“ iz kanadskog pogona iz remonta, kao i zbog otkrivenih tehničkih kvarova motora.

Članak NEMAČKI ENERGETSKI KONCERN: U potpunosti prekinute isporuke gasa iz Rusije se pojavljuje prvo na Naša Borba.