Take a fresh look at your lifestyle.

Narodna stranka KiM: Obraćanje Vučića znači još manje prava i sloboda za Srbe na KiM

Strah Srba na Kosovu i Metohiji se pojačao nakon đurđevdanskog obraćanja javnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića od 10 tačaka.

Nemir je strahovit, ali o tome nema ni reči na televizijama sa nacionalnim frekvencijama.

Ako se u Beogradu govori o nestašici gasa, struje i „rikverc nafti“, kako li je tek Srbima na Kosovu i Metohiji? Ovde svega toga nema ni kada toga ima svuda u svetu. Ovde je teško naći i obične prehrambene proizvode srpske konditorske industrije, i tako je to decenijama…

Može li bar jedno saopštenje i bar jedan televizijski prilog da bude o životu Srba na Kosovu i Metohiji, o njihovim brigama i nadanjima, o njihovom suživotu sa komšijama Albancima, ili je apsolutno sve podređeno medijskom limbo densu SNS-a i golom opstanku na vlasti?

Saopštenja režimskih novinara sa Kosova i Metohije ne moraju baš uvek i nužno da budu autistična i crna.

Može li da se čuje na RTS-u da je natalitet na Kosovu i Metohiji među srpskom populacijom jedino mesto u Srbiji gde se Srbi rađaju više nego što umiru?

Može li da se čuje u srpskim medijima da je na Kosovu i Metohiji i dan danas najveće istraženo nalazište uglja u Evropi ili bar u ovom delu Evrope?

Čuli smo da su prve dve tačke obraćanja u direktnoj vezi sa Kosovom i Metohijom i da su pritisci „neizdrživi“. Neizdrživi za vlast u Beogradu ili za život Srba na Kosovu i Metohiji?

Ako je do te mere neizdrživo za našeg predsednika, zašto ih ne podeli sa nama, možda će mu biti lakše? Možda ćemo ga razumeti, možda ćemo mu olakšati ako ga saslušamo…

Mi, Srbi na Kosovu i Metohiji, ne znamo ni prirodu tih pritisaka, sem pritisaka koje sami osećamo u formi policijskih pretresa, maltretiranja, hapšenja i ubistava. Ne znamo ni formu tih pritisaka, niti zahteve koji se pred njega stavljaju, niti ko ih zahteva… Znamo samo da će nam posle svakog hitnog obraćanja biti uskraćena još neka ljudska prava i slobode.

Zvecka se oružjem, spominje se uvođenje obaveznog služenja vojnog roka… Hoće li to važiti i za Srbe sa Kosova i Metohije, ili će važiti samo za građane uže Srbije bez Kosova i Metohije? Hoće li obavezno služenje vojnog roka važiti za na primer Albance iz Preševske doline, samo ne i za Srbe sa Kosova i Metohije? A koga bi onda trebalo to odsluženje vojnog roka, finansirano iz budžeta Srbije, da obuči i učini zrelijim?

Još jednom vas molimo da ne pravite neprijatelja od Ruske Federacije, niti od naših zapadnih partnera, one sa kojima se samo svađate i prepucavate oko nekih trgovinskih pitanja, jer mi ćemo to prvi osetiti kao i do sada što je bivalo, možda platiti i životima…

Ne pravite nepotrebne paralele između rusko-ukrajinskog sukoba i nerešenog statusa južne srpske pokrajine, štetno je a može mnogo i da nas košta.

Članovi odbora Narodne stranke sa Kosova i Metohije

Narodna stranka Kosovo i Metohija: Obraćanje Vučića znači još manje prava i sloboda za Srbe na KiM

Narodna stranka