Take a fresh look at your lifestyle.

MARIJA ZAHAROVA: Zapadu je prioritet da se obračuna s Rusijom, a ne da podrži borbu protiv veličanja nacizma

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je glasanje pojedinih zapadnih zemalja protiv ruske rezolucije u Generalnoj skupštini UN o borbi protiv veličanja nacizma nazvala političkim licemerjem.

„Suštinu rezolucije mogu dovesti u pitanje samo nemoralni ljudi“, napisala je Zaharova na Telegramu.

Ona je podsetila da su se prošle godine po istom tekstu nacrta rezolucije u Generalnoj skupštini UN o borbi protiv veličanja nacizma, zemlje EU uzdržale od glasanja. Zaharova je naglasila da su ove godine zapadne zemlje glasale protiv i to i one koje su u 20. veku podržavale fašizam i one koje su od njega stradale i skoro isčezle.

Prema njenom mišljenju, to je političko licemerje.

Zaharova je rekla i da su pokušaji politizacije bacili senku na usvajanje nacrta rezolucije.

„Ove godine je usvajanje tako važnog dokumenta proteklo u senci pokušaja otvorene politizacije i nastojanja da se zapadne zemlje obračunaju sa Rusijom zbog ukrajinske krize“, rekla je ona.

Zaharova je podvukla, da su države na Zapadu pokušale da onemoguće usvajanje rezolucije pribegavajući manipulacijama u proceduri i dokazujući još jednom da nisu spremne za otvoren i konstruktivan dijalog.

„Ipak, rezultati glasanja su jasno pokazali kontinuiranu podršku međunarodne zajednice, koja se svake godine izražava u Generalnoj skupštini UN, prema tradicionalnoj ruskoj inicijativi. Uvereni smo, da će usvajanje ove rezolucije u velikoj meri doprineti iskorenjivanju rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti“, zaključila je Zaharova.

Treći komitet Generalne skupštine Ujedinjenih nacija je 4. novembra usvojio je ruski nacrt rezolucije o borbi protiv veličanja nacizma. Za dokument pod nazivom „Borba protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih tipova prakse koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti povezane sa njima“ glasalo je 106 zemalja, dok je 15 bilo uzdržano.

Ranije je zamenik direktora departmana za humanitarnu saradnju i ljudska prava Ministarstva inostranih poslova Rusije Grigorij Lukjancev izjavio da su Italija, Austrija i Nemačka prvi put u istoriji glasale na zasedanju Treći komitet Generalne skupštine UN protiv ruske rezolucije.

Članak MARIJA ZAHAROVA: Zapadu je prioritet da se obračuna s Rusijom, a ne da podrži borbu protiv veličanja nacizma se pojavljuje prvo na Naša Borba.