Take a fresh look at your lifestyle.

MAĐARSKA SPREMNA DA VOJNO BRANI 150 000 MAĐARA U UKRAJINI: Ukrajini je cilj da što više zemlja uvuče u rat!

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je u petak za mađarske medije da je Budimpešta spremna stati u obranu 150.000 etničkih Mađara koji žive u Zakarpatskoj oblasti na zapadu Ukrajine.

– Naša je zemlja pripremila hitne ratne scenarije u slučaju rata na Zakarpatju – rekao je Sijarto i dodao da su spremni preduzeti potrebne mere, prenosi Jutarnji list.

Napomenuo je kako će njegova zemlja nastaviti politiku maksimalnog distanciranja od rata i kako Mađarska želi minimizirati verovatnost uvlačenja u neprijateljstva.

– Kao i svaka zemlja u čijem susedstvu se vodi rat, moramo biti spremni braniti se ako bude potrebno – napomenuo je i pritom izrazio sumnju da će rat završiti u kratkom roku.

Prema rečima zvaničnika, zapadne zemlje su već uvele dovoljno sankcija i sada se moraju fokusirati na prekid vatre i postizanje mira.

Podsetimo, početkom jula Sijarto je izvestio da Mađarska ne šalje oružje Ukrajini jer se plaši odmazde Ruske Federacije i naknadnog granatiranja Mađara u Zakarpatju. Zbog takve izjave našao se na udaru kritika ukrajinskih Mađara.

Mađarska je 14. jula, povećala borbenu gotovost svojih oružanih snaga i najavila vojne vežbe.

Sijarto je rekao da nemaju svađu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, ali da „Mađarska i Ukrajina imaju različite ciljeve“.

– On je Ukrajinac, a mi zastupamo mađarske interese. A šta je u interesu Ukrajine? Uvedite što više zemalja u ovaj sukob, makar kroz isporuke oružja. S druge strane, u našem je interesu da se klonimo tog sukoba i smanjimo šanse da budemo uvučeni u rat – rekao je mađarski ministar i dodao da nema sumnje da su mađarsko-ukrajinske odnose karakterisali napeti odnosi. čak i pre izbijanja rata, ali da je otkako je izbio rat zatvorila sva pitanja koja su izazivala napetost između Budimpešte i Kijeva.

Kijev je dugo tvrdio da Budimpešta podstiče secesionizam među mađarskom dijasporom i da je potajno davala mađarsko državljanstvo etničkim Mađarima. Kijev je 2018. zbog ovoga proterao mađarskog konzula iz grada Beregova. Osoblje mađarskog konzulata u tom gradu ranije je snimljeno kako ukrajinskim Mađarima na vidjelo daje službena dokumenta i poručuje im da o tome nikome ne govore.

Odnosi između Mađarske i Ukrajine pogoršali su se 2017. godine nakon što je u Ukrajini donet zakon koji je stvorio uslove za uklanjanje manjinskih jezika iz ukrajinskih škola. Mađarska je saopštila da zakon diskriminiše etničke Mađare i obećala da će blokirati ulazak Ukrajine u Severnoatlantski savez i Evropsku uniju dok zakon ne bude ukinut.

Uprkos Sijartovim tvrdnjama da su tenzije između Budimpešte i Kijeva stvar prošlosti, Kijev je pre nekoliko meseci kritikovao Budimpeštu. Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk optužila je Budimpeštu da se povlađuje Rusiji za „jeftin gas“ i vreba priliku da prisvoji delove Ukrajine u kojima Mađari čine većinu.

Članak MAĐARSKA SPREMNA DA VOJNO BRANI 150 000 MAĐARA U UKRAJINI: Ukrajini je cilj da što više zemlja uvuče u rat! se pojavljuje prvo na Naša Borba.

Od sada nas možete pratiti i putem Telegrama

t.me/opozicija

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: