Take a fresh look at your lifestyle.

Liberalizacija tržišta udžbenika trebalo je da dovede do povećanja kvaliteta udžbenika. Dovela je do monopola nemačkog Kletta koji drži 60% tržišta…


Istorija se ponavlja: mediji brane interese krupnog kapitala, na uštrb roditeljskog džepa.
Isto ovako su pljuvali po DJB kad smo u Skupštini nametnuli temu besplatnih udžbenika 2017. godine. Optuživali su nas za ometanje rada Skuštine.
Liberalizacija tržišta udžbenika trebalo je (deklarativno) da dovede do povećanja kvaliteta udžbenika.
Jedino do čega je dovela jeste monopol nemačkog Kletta koji drži 60% tržišta kao i do toga da niko ne izdaje lektiru za srednju školu jer – ne isplati im se, malo je tržište.
Roditelji svakog septembra kose čupaju kad treba da opreme decu za „besplatno“ školovanje. Kao da nije dovoljno to što su svu odeću prerasli, nego povrh toga treba još da se prostru za nerealno skupe, a često i potpuno nepotrebne udžbenike (mnoge knjige deca ni ne otvore).
Država koja pati od bele kuge mora roditeljima olakšati izlazak iz opcije jednog deteta smanjenjem svih mogućih troškova vaspitanja i obrazovanja deteta. Nijedan segment obrazovanja dece NE SME biti žrtva korporativnog monopola, baš kao što to ne sme biti ni zdravstveni sistem.
Država treba da se postara da Zavod za udžbenike obezbedi sve udžbenike za decu bez bilo kakvog troška po roditelje ne samo da bi poštedela roditelje, već i da bi osigurala da nam inostrani izdavači ne prekrajaju istoriju i ne nameću budalaste teme.

Izvor: Branka Stamenković

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com