Take a fresh look at your lifestyle.

LEONARDO DI KAPRIO IMA PORUKU ZA BALKAN: Branite svoje reke od zagađivača! NE TREBAJU VAM OVAKVE HIDROLEKTRANE…

Proteklih nekoliko godina region je zadesila ekološka katastrofa i pokušaju tajkuna da u sprezi sa vlastima unište prirodu zarad ličnog profita, ovi problemi stigli su i do Holivuda, a interesovanje za Balkan pokazao je i Leonardo di Kaprio.

“Zeleni Nobel” je ove godine otišao u ruke Hrabrih žena Kruščice, a čestitao im je i glumac Leonardo Dikaprio, koji je ranije već jednom pisao o borbi za spas reka u Bosni i Hercegovini. Sada se obratio i Vladi Federacije BiH i federalnim parlamentarcima, navodi “Klix.ba”.

„Čestitam Hrabrim ženama Kruščice i gospođi Bilal iz Bosne i Hercegovine na osvajanju prestižne nagrade za zaštitu okoline i neumornu borbu za spas njihove reke od malih hidroelektrana, dok se suočava s oružanim policijskim napadom, zastrašivanjem i pretnjama“, rekao je glumac.

Rekao je kako ova pobeda „Žena“ dolazi tokom globalne aktivističke kampanje za zabranu gradnje novih malih hidroelektrana u BiH, ali da to nije dovoljno da bi 240 reka bilo spašeno od betonskih cevi.

Zbog toga je poručio Vladi Federacije BiH i federalnim parlamentarcima da se aktiviraju i donesu zakone koji su potrebni kako bi se zaštitile reke.

„Sada je ključno da Parlament Federacije BiH (FBiH) usvoji Zakon o električnoj energiji koji je na čekanju i da trajno zabrani izgradnju stotina planiranih malih hidroenergetskih projekata i revidira sve aktivne dozvole, od kojih su mnoge izdate nezakonito.

Globalna zaštitna zajednica poziva Dom naroda FBiH na čelu s Tomislavom Martinovićem da odmah krene u akciju, predstavi nacrt zakona delegatima i očuva dragocene bosanske reke“, poručio im je Dikpario.

Podsetimo, prošle godine u oktobru se povodom zabrane gradnje malih hidroelektrana u BiH takođe oglasio ovaj glumac, te je javno podržao proteste koji su održavani širem države.

Izvor: Nova.rs

LEONARDO DI KAPRIO IMA PORUKU ZA BALKAN: Branite svoje reke od zagađivača! NE TREBAJU VAM OVAKVE HIDROLEKTRANE… sa News Flash.

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: