Take a fresh look at your lifestyle.

Još jednoj nemačkoj fabrici poklonjeno zemljište procenjene vrednosti 6,25 miliona evra…


Još jedna nemačka fabrika počinje izgradnju svojih postrojenja u Srbiji.

Ostajući dosledna svom krajnje neinventivnom ekonomskom planu, i u ovom slučaju vlast im plaća da to urade. Već se zna da im je poklonjeno zemljište procenjene vrednosti od 6,25 miliona evra, a o subvencijama po otvorenom radnom mestu ćemo, cenim, tek čuti kad fabrika počne s radom.

May be an image of 4 people, people standing and text

Umesto da ekonomski plan napravi tako da joj u fokusu bude razvoj domaće privrede, vlast ne žali para da podstiče rast nemačke privrede. Svaki profit koji Nemci ovde ostvare neće trošiti u Srbiji, već će ga povlačiti u Nemačku. Što se tiče našeg profita od ovakve ekonomske politike, to je isključivo i samo politički marketing vlasti koja u medijima iznova trubi o otvaranju novih radnih mesta.

Ono što u medijima nećete pročitati je da ovakvom ekonomskom politikom u Srbiji značajan rast plata na duge staze postaje bukvalno nemoguć. Sa značajnim rastom plata i svi ti nemački „investitori“ bi izgubili osnovno interesovanje da posluju kod nas: jeftinoću visokokvalifikovane radne snage. Ovakvom ekonomskom politikom Srbija pristaje na status kolonije jeftine radne snage u predvorju EU – da nemački „investitori“ ne moraju da se akaju po Aziji i plaćaju visoke troškove transporta jeftino proizvedene robe.

Ova vlast je u svojoj misiji dodvoravanja nemačkim „investitorima“, pored već uigranog poklanjanja zemljišta, subvencionisanja poreza i doprinosa po zaposlenom radniku, imenovanja ulica po direktorima nemačkih kompanija, otišla tako daleko da je uvela i nemački model dualnog obrazovanja da bi poštedela „investitore“ značajnijih troškova obuke zaposlenih, već se svo to rmbanje i pre punoletstva vodi kao deo zvaničnog, državnog „školovanja“.

Ova kratkovida i kratkoročna ekonomska politika imaće, nažalost, dugoročne posledice koje će osetiti tek naša deca i unuci.:(

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=07&dd=04&nav_id=1885773


Izvor: Branka Stamenković

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: