Take a fresh look at your lifestyle.

Jeremić: Izbacićemo Rio Tinto iz Srbije…

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da kompanija Rio Tinto neće stići da pre promene vlasti otvori rudnik litijuma kod Loznice, i da sa današnjim tehnologijama nema načina da se on eksploatiše u formi u kojoj je u Srbiji, a da se time „trajno ne urniše životna sredina“.

„Mi ćemo Rio Tinto izbaciti iz Srbije. Koga god da su podmitili, to će biti deo krivičnog postupka. U zatvor će ići svi koji su im pomogli da dođemo u neposrednu opasnost od bespovratnog uništenja životne sredine u našoj zemlji“, rekao je Jeremić televiziji Valjevo plus.

Jeremić je poručio Rio Tintu i „njegovim pajtašima iz Vlade Srbije“ da u Srbiji neće biti razgovora o kopanju litijuma pre nego što to počne da se radi u Nemačkoj, gde takođe postoje ogromne rezerve litijuma.

Komentarišući situaciju u Bosni i Hercegovini, Jeremić je istakao da je „Inckovo nametanje zakona apsolutno neprihvatljivo“ i da bi protiv nametanja takvog zakona Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj „svi trebalo da se nedvosmisleno izjasne“.

„Opasno je ono što može da izađe iz toga. Ako se vlast u Srbiji ne ponese odgovorno, tako da se tenzije spuste, to bi moglo da eskalira i da nanese mnogo nesreće“, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova, rekao je da je situacija u BiH „prilično zabrinjavajuća“ i da bi lako mogla da preraste u nešto ozbiljnije.

„Režim u Srbiji svojim ponašanjem, nažalost, doprinosi rastu tenzija, i to smišljeno, sa namerom da se stvari približe tački ključanja i da onda Aleksandar Vučić ’priskoči u pomoć i reši stvar’, i tako pošalje poruku međunarodnoj zajednici da bez njega nema mira i stabilnosti na Balkanu“, naveo je Jeremić.

„To ‘pali vatru da bi je ugasio’ je krajnje neodgovorno ponašanje. Istorija nas uči da se takve vatre neretko otržu kontroli, sa tragičnim posledicama“, dodao je Jeremić.

Jeremić je istakao da zakone na način na koji ga je Valentin Incko doneo nameću imperijalne sile u svojim kolonijama.

„Ako, međutim, hoćete da poštujete suverenitet, nezavisnost i dostojanstvo BiH, onda se nećete ponašati kao austrougarski namesnik. Kada u današnjem vremenu uradite nešto tako, pokazali ste da nemate nikakvo poštovanje za tu državu“, rekao je Jeremić.

Na pitanje o izborima, Jeremić je odgovorio da Narodna stranka neće izaći na izbore po svaku cenu, nego samo ako izborni uslovi budu „minimalno fer i pošteni“.

„Varaju se oni koji misle da smo sada spremni na sve. Naravno da postoje i oni koji se bave politikom samo da bi imali poslanička i odbornička mesta i parazitirali u sistemu na grbači naroda. Oni će, kao i prošle godine, izaći na izbore uz podršku vlasti. Narodna stranka je dru gačija“, rekao je Jeremić.

Jeremić: Izbacićemo Rio Tinto iz Srbije

Izvor: Narodna stranka

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: