Take a fresh look at your lifestyle.

Jedan proizvod Srbija proizvede tri puta više nego sve zemlje EU zajedno

AUTOR BORBA.RS

Iako mala zemlja sa isto tako malim tržištem, Srbija je, verovali ili ne, po pitanju jednog proizvoda veći proizvođač nego sve zemlje Evropske unije zajedno. U pitanju su ženske majice, prsluci, gaćice, negližei, bade mantili, kućni ogrtači i slični proizvodi, kojih godišnje proizvedemo tri puta više! Isti je slučaj i sa ovim muškim odevnim predmetima, iako je njihova proizvodnja duplo a ne trostruko veća.

Tako je apsolutna vrednost proizvodnje ovih ženskih proizvoda u Srbiji 31,76 miliona, dok u zemljama EU ukupno iznosi 9,21 milion, odnosno 71 odsto manje. Slično je i sa muškim proizvodima čija relativna vrednost 25,52 miliona, u odnosu na 13,16 u EU.

Nakon ovih proizvoda na trećem mestu je sirćetna kiselina gde Srbija ima proizvodnju vrednu polovine ukupne u EU.

Kako za Borbu.rs napominje ekonomista Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija, u zbiru, vrednost industrijske proizvodnje u Srbiji bila je 16 milijardi evra u 2021. (bruto vrednost a ne dodata vrednost) i učestvovala je sa 0,3 odsto u vrednosti proizvodnje u EU.

– Ipak, udeo Srbije u stanovništvu EU bio je 1,5 odsto (6,9 miliona u Srbiji prema 447 u EU), što znači da je nama potrebna pet puta veća vrednost proizvodnje prerađivačke industrije a da bi smo bili srednje razvijena industrijska zemlja. I pri ovakvom odnosu u razvijenosti (20 odsto od proseka EU), postoje neki specifični industrijski proizvodi gde je Srbija nadprosečno razvijena. Naime, Srbija je u 2021. imala 131 proizvod, što je samo 2,9 odsto od ukupnog broja, gde je njen odnos prema vrednosti proizvodnje u EU bio veći od 1,5 odsto, odnosno od njene relativne veličine merene brojem stanovnika – objašnjava Zdravković.

Dodaje i da smo jedni od većih proizvođača i kada su u pitanju ostali kućni aparati za kuvanje i grejači ploča, od gvožđa ili čelika ili bakra, kao i neelektričnih.

– Lepo je videti da smo među najvećim evropskim proizvođačima voćnih rakija, sokova od pomorandže, ali i municije i minobacača – zaključio je.

Inače, po količini proizvedenih proizvoda Srbija se i te kako dobro drži i u proizvodnji četki i metli, smrznutog voća, kućnih papuča…

Izvor: borba.rs