Take a fresh look at your lifestyle.

INTERVJU Aris Movsesijan: Vučić plaši narod da bi opstao na vlasti

Aris Movsesijan Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

U intervjuu za dnevni list “Nova”, predsednik Nove stranke Aris Movsesijan rekao je da su nedostatak demokratije, propaganda, cenzura i građenje kulta ličnosti neki od ključnih problema s kojima se Srbija danas suočava i da opozicija može da ugrozi režim, ukoliko prekine sa međusobnim takmičenjem i čarkama.

Movsesijan govori i o tome šta su preduslovi da opozicija ugrozi režim, kako gleda na odluku Borisa Tadića da se ne kandiduje za predsednika, kao i o tome s kim bi njihova koalicija mogla da sarađuje nakon izbora.

Aris Movsesijan Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Verujete li da nešto može da se promeni od 3. aprila?

– Opozicija nije uspela da ima jedinstvenu listu, ni na parlamentarnim, ni na beogradskim izborima. Na taj način se izgubila moguća referendumska atmosfera. U takvoj situaciji, očekujem da će svako ispuniti svoj zadatak u animiranju biračkog tela kome se obraća i da će na taj način parlament imati značajno ozbiljniju reprezentativnost nego što je to bio slučaj sa prethodnim sazivom. To je neophodno Srbiji. Svaki glas će biti važan. Preostalo nam je da ohrabrimo svakog neopredeljenog birača da je moć glasa na izborima velika i da time određuje svoju sudbinu, a ne sudbinu političara. U konačnom ishodu je sve moguće i zavisiće od izlaznosti na izborima.

Šta su preduslovi da se ozbiljno ugrozi režim?

– Preduslov da se ozbiljno ugrozi ovaj režim je da prestanu čarke i međusobno takmičenje kandidata iz opozicije. Sve je to samo gubljenje vremena i guranje građana u apstinenciju. Pred nama je jedan politički protivnik: režim Aleksandra Vučića.

Koji su ključni problemi Srbije u ovom trenutku i kako ih rešiti?

– Ključni problemi današnje Srbije su nedostatak demokratije, propaganda i cenzura, građenje kulta ličnosti, pravosuđe koje donosi odluke u interesu vlasti i kao posledica svega prethodno navedenog: korupcija i kriminal koji bujaju na sve strane. Naravno, sve to vodi u pad standarda većine građana koji se ogleda u mnogim aspektima. Rešenje za sve navedene probleme je modernizacija Srbije. To je evropska Srbija, decentralizovana, demokratska, sa razvijenom tržišnom ekonomijom, reformisanim zdravstvom, bezbednošću i pravnom sigurnošću za svakog građanina.

Deluje da je kampanja pala u drugi plan zbog rata u Ukrajini. Kome to odgovara u ovakvim okolnostima?

– Rat u Ukrajini i neodređena pozicija Srbije za koju je kriva desetogodišnja vlast SNS-a doveli su do još jedne podele građana. Očiglednim uticajem ruske propagande koju vlast forsira kroz različite medije, otvorila se „Pandorina kutija“ klasičnih srpskih podela. Vučić se i tu postavio tobož iznad situacije, za koju je sam kriv, tako što s jedne strane osuđuje agresiju Rusije, a s druge strane brine za posledice te osude. Glumeći lažnu zabrinutost za Srbiju, koja je u stvari samo zabrinutost za lični rejting, preneo je strah na građane. Pogledajte samo naslove raznih tabloida od početka rata do danas. To je za svaku osudu. Stalnim plašenjem naroda, Vučić stvara sebi poziciju da je trenutno najbolje ništa ne menjati, što je suprotno interesima Srbije, a u interesu njegovog opstanka na vlasti.

Predsednik ističe da opozicija nema stav o događajima u Ukrajini i da koristi ovu situaciju kako bi politički profitirala. Kako vi gledate na tu ocenu i kakav je vaš stav povodom onoga što se događa u Ukrajini?

Naravno da opozicija ima stav o ratu u Ukrajini. Ali, opozicija nije dovela do ovakve međunarodne pozicije Srbije. Sa dvotrećinskom skupštinom, sa apsolutnom vlašću, Vučić nije obezbedio minimum onoga što je obećavao pre više od deset godina, kada je počinjao pranje svoje radikalske biografije. Sa tolikom vlašću i sa većinom koja može da izglasa bilo koji zakon, rezoluciju i sl. i da to sprovede, ovaj režim nosi najveću, ako ne i jedinu odgovornost za ovaj trenutak i ovakvu nejasnu poziciju Srbije.

Da li bi Srbija trebala da uvede sankcije Rusiji, kao što to traže iz Brisela?

Srbija je dužna da poštuje poglavlje 31 po kome se obavezala da će usklađivati bezbednosnu i međunarodnu politiku sa EU. Ukoliko EU bude insistirala na sankcijama i dala sugestije i razumljive argumente, ja kao lider Nove stranke koja je pro EU stranka, podržaću uvođenje tih sankcija.

Koliko vidim, do sada je taj pritisak od strane EU prilično slab i nisam video isključiv stav u izjavama njenih predstavnika. Ali, da se ne lažemo, ovaj rat i odnos prema njemu, menja se iz dana u dan. Agresija koju je izvršio Putin je opšta katastrofa i očigledno svet nakon svega ovog neće izgledati isto. Zato je i potrebno na izborima promeniti ovu vlast i izabrati put modernizacije Srbije, koja će se tom novom poretku stvari lakše prilagoditi.

Aris Movsesijan Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Zbog čega se odustalo od ideje da kandidat bude Boris Tadić, o kom se govorilo veoma dugo u tom kontekstu?

– Koliko god ovi izbori izgledali kao jedna celina, oni su ipak potpuno razdvojeni procesi. Predsednički izbori su pretendovali da budu okosnica ovog izbornog kruga, ali mi se čini da su ušli u neku čudnu fazu manje važnosti nego što su parlamentarni i beogradski izbori. Ne znam kako se to dogodilo. Mislim da u tome možemo potražiti razlog nekandidovanja Borisa Tadića. Ne znam da li ste primetili da se Boris Tadić nalazi na poslednjem mestu naše liste „Ajmo ljudi“?! Mislim da je tim gestom pokazao da je zajednički interes stavio ispred ličnog i da je kao prepoznatljiv političar sa velikim iskustvom, pružio šansu da osvežimo sastav budućeg parlamenta.

U slučaju dobrog izbornog rezultata, sa kim bi vaša koalicija mogla da sarađuje?

– Koalicija okupljena na listi „Ajmo ljudi“ je skup liberala, socijaldemokrata, zelenih, manjinskih stranaka i mladih ljudi iz pokreta „1 od 5 miliona“. Taj široki politički front i jasno proevropsko opredeljenje je dobar potencijal za saradnju sa većinom sličnih opozicionih stranaka.

INTERVJU Aris Movsesijan: Vučić plaši narod da bi opstao na vlasti

Izvor: Nova stranka

%d bloggers like this: