Take a fresh look at your lifestyle.

Hitna istraga veza Belivukovog klana i Vučićevog režima

[SAOPŠTENJE]

Zahtevamo hitnu istragu o vezama Belivukovog klana i Vučićevog režima!

Hitna istraga veza Beliv

Socijaldemokratska stranka poziva nadležne institucije da se pokrene hitna istraga o vezama Belivukove grupe i Vučićevog režima. Smatramo da je istraga o povezanosti vlasti i ovog ogranka Kavačkog plana, odnosno derivata Šarićevog klana, od ključnog značaja za borbu protiv organizovanog kriminala u Srbiji.

Tužilaštvo koje godinama ne reaguje na javno dostupne dokaze o sprezi kriminala i vlasti u Srbiji je saučesnik organizovanog kriminala. Smatramo da je apsolutno nedopustivo da nadležni reaguju samo na selektivne navode i da u Srbiji danas pred zakonom odgovaraju samo oni koji uđu u sukob sa režimom. Upravo tako je i Belivukova grupa oslobađana čak i odgovornosti za ubistva dok je bila pogodna režimu.

”Ovde se ne radi o tome da li verujemo Belivuku ili ne i to je spin koji režim koristi. Radi se o tome da nadležni moraju da ispitaju svaki navod i dokaz, bez obzira na njegov izvor. I radi se o tome da pravna država ne postoji, dok god postoji bilo kakva selektivnost pred zakonom. Najveći problem sa kojim se Srbija suočava je problem organizovanog kriminala. Javnost mora razumeti da je Belivukov klan samo derivat Šarićevog klana i da Srbijom i danas hodaju stotine slobodnih ”belivuka”, upozorio je predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.

Svedočenje Belivuka režim opovrgava samo time što ”ne bi trebalo verovati ubici”. Međutim, nije nam potrebno svedočenje Belivuka da se setimo šta se dešavalo na Vučićevoj inauguraciji, kako je rušena Savamala ili na koji način je vršeno zastrašivanje građana na biračkim mestima. Svedočenje Belivuka je samo formalni osnov za nadležne da konačno pokrenu istrage i to je osnov koji ne može i ne sme biti ignorisan.

”U vreme mojih predsedničkih mandata najsnažnije smo se borili protiv tog istog organizovanog kriminala i ostvarili istorijske i globalne uspehe u toj borbi. Rizikovali smo svoje živote u obračunu sa organizovanim kriminalom i od te borbe nikada nećemo odustati. Jedini način da nas u tome spreče je bio promena vlasti i upravo zato je isti ovaj organizovani kriminal imao ulogu u dolasku SNS-a na vlast. Međutim, svim raspoloživim sredstvima nastavljamo tu borbu i danas kao opozicija. To dugujemo ne samo našim građanima, već i svim pripadnicima službi bezbednosti, policije i pravnog sistema, koji su rizikovali živote u ovoj borbi i koji i danas žive u tom riziku. Ne smemo ćutati pred kriminalom koji razara Srbiju i ponovo pozivamo opoziciju da pokrenemo stvarnu zajedničku borbu protiv ove pošasti i izvršimo pritisak na nadležne da svoj posao obavljaju u skladu sa zakonom, a ne u skladu sa interesima Vučićevog režima.”, podvukao je Tadić.

ukovog klana i Vučićevog režima

Izvor: Socijaldemokratska stranka