Take a fresh look at your lifestyle.

Dveri: Nedelja kao neradni dan je potreba koju primenjuje sve više evropskih država

Austrija, Belgija, Kipar, Grčka, Češka, Francuska, Nemačka, Mađarska, Island, Luksemburg, Holandija, Španija, Poljska i Velika Britanija su evropske države koje imaju neradnu nedelju, a u tom pravcu razmišlja se i u Italiji. U okruženju, Crna Gora i Severna Makedonija već imaju neradnu nedelju, a na tom putu je od skoro i Hrvatska. Jedino predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje građanima da „dok je živ neće da prihvati da nedelja bude neradna i da ko hoće da ne radi nedeljom, neka ide u druge zemlje“.

     Srpski pokret Dveri zahteva da nedelja u Srbiji bude neradan dan i u privatnom sektoru i u tom smislu smo podneli i Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu. Nedelja mora biti dan odmora i dan posvećen porodici, umesto što je posvećen radnim obavezama. Kada tome dodamo podatak da se u Srbiji, od svih evropskih država, radi najveći broj časova u toku nedelje – čak 43.5 sati (u Holandiji 31,2 sata, u Danskoj, Norveškoj i Nemačkoj nešto malo više od 34 sati), jasno je zašto nedelja i kod nas mora biti zakonski regulisana kao neradni dan. Iz primera ovih evropskih zemalja se vidi da produktivnost uopšte na zavisi od broja radnih sati, što je teza koju aktuelna vlast uporno pokušava da nametne.

Dveri će nastaviti da insistiraju na neradnoj nedelji, a vlastima poručujemo da dobro razmisle kako deluju u ovom pravcu, jer građani Srbije nisu ničije roblje. Ako se želi povećana produktivnost, onda radnik mora biti odmoran i zadovoljan što će makar taj jedan dan provesti u miru sa svojom porodicom.

Infoslužba Dveri

*Izvor fotografije: pixabay

Dveri: Nedelja kao neradni dan je potreba koju primenjuje sve više evropskih država | Srpski pokret Dveri

Izvor: Srpski pokret DVERI