Take a fresh look at your lifestyle.

DOJČE VELE O RIO TINTU: Promišljeno, Vučić neće da se kocka pred izbore!

Vlada Srbije je proglasila kraj projekta „Jadar“, što je bila tema koja je zaokupila i nemačku štampu, koja navodi da su ulogu u donošenju takve odluke imali predstojeći izbori, ali možda i proterivanje Đokovića iz Australije.

– Svetu treba više litijuma, jer se koristi za automobilske baterije. Zato je za Srbiju crpljenje najvećeg evropskog nalazišta litijuma delovalo kao sedmica na lotou. Sada je Vlada iznenadno ugasila projekat – nekoliko dana posle proterivanja teniske zvezde Đokovića – piše ugledni Frankfurter algemajne cajtung, a prenosi Dojče vele.

– Srpska premijerka Ana Brnabić opravdala je otkazivanje projekta vrednog 2,4 milijarde dolara pritiskom ekoloških grupacija – dodaje list, citirajući premijerku koja je u četvrtak rekla da su sve dozvole povučene te da je to kraj projekta „Jadar“.FOTO: ATA Images

– Za početak aprila su u Srbiji zakazani parlamentarni izbori. Predsednik Vučić koji vlada autokratski ne želi da stavi na kocku komotnu većinu koju ima – ocenjuje frankfurtski list.
Dodaje se da su tome prethodili uporni protesti hiljada ljudi, vođeni strahom zbog ekologije i mogućeg brisanja više od dvadeset sela zbog rudnika.

– Upadljivo je što beogradske vlasti nisu bile toliko predusretljive kada su u pitanju protesti protiv drugih industrijskih projekata koji opterećuju životnu sredinu i zagađuju, a koje mahom vode kineski vlasnici – piše Frankfurter algemajne.

Planirano je bilo da kroz pet godina u Jadru bude vađeno 58.000 tona litijum-karbonata godišnje, što bi bio najveći takav rudnik u Evropi. List dodaje da je Rio Tinto u petak opao za pet odsto na berzi u Sidneju. „Izbacivanjem iz Srbije koncern propušta priliku da postane najveći evropski isporučilac litijuma“, piše u tekstu.

– U Australiji se odluka posmatra ne samo u svetlu tamošnjih izbora, nego posebno kao odgovor na izbacivanje broja jedan teniske rang-liste Novaka Đokovića – nastavlja Frankfurter algemajne i navodi da se „teniser u decembru solidarisao sa demonstrantima i objavio fotografiju protesta sa porukom za čist vazduh“.

– Analitičari u Australiji upozoravaju da će manjak svetske ponude litijuma sada trajati duže od tri godine. Nakon odluke u Beogradu cena litijuma je znatno skočila – zaključuje list.

U izveštaju na portalu Špigela se takođe pita da li odluka ima veze sa „slučajem Đoković“ i podvlače posledice po svetsko tržište. Litijum iz Srbije bio bi dovoljan za proizvodnju milion električnih automobila godišnje.

– Bio bi to najveći rudnik Evrope i važan prilog tome da kontinent bude nezavisan od uvoza litijuma – dodaje Špigel.

U tekstu bečkog lista Standard akcenat se pak stavlja na ekološke proteste:

– Nastao je novi demokratski protest sa kojim vlasti nisu računale. Desetine hiljada ljudi u celoj Srbiji solidarisalo se sa zahtevima ekoloških aktivista.

Navodi se da je i referendum o ustavnim promenama bio prilika da se izrazi nezadovoljstvo, te da je to zaplašilo Srpsku naprednu stranku pred izbore 3. aprila.

– Žestok otpor stanovništva je za vladajuće očito bio iznenađenje. Tokom jednog od protesta su huligani bliski režimu nahuškani na demonstrante. Ali, ekološki pokret je samo rastao – dodaje Standard.

Članak DOJČE VELE O RIO TINTU: Promišljeno, Vučić neće da se kocka pred izbore! se pojavljuje prvo na Naša Borba.

Od sada nas možete pratiti i putem Telegrama

t.me/opozicija

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: