Take a fresh look at your lifestyle.

Đilas posle sastanka sa Vučićem: Tražio sam nove izbore u Beogradu (FOTO, VIDEO)

„Jedino novi izbori u Beogradu mogu da obezbede da se volja Beograđana iskazana na ovim izborima do kraja poštuje. Vučiću sam rekao da mi nećemo odustati od izbora do kraja godine u glavnom gradu, ali nećemo ni odustati od žalbi Gradskoj izbornoj komisiji“, rekao je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Razgovor Dragana Đilasa i Aleksandra Vučića počeo je u 17 sati, iako je prethodno bio zakazan sat ranije, a trajao je oko 60 minuta. Nakon razgovora predsednik SSP se obratio javnosti, istakavši o čemu je bilo reči u zgradi Predsedništva.

– Čitavu deceniju nisam ušao u ovu zgradu, sada sam ušao da Aleksandru Vučiću prenesem stav Beograđana, budući da je njihova želja da se promeni vlast u Beogradu. Ali sam ušao i sa željom da se smire tenzije u društvu, kao i da upozorim da bi nepoštovanje volje građana doprinelo povećanju tenzija, što nikome ne bi išlo u prilog – istakao je Đilas i dodao:

– Ovaj razgovor je za mene bio težak, jer samo moji najbliži znaju kroz šta sam sve prošao prethodnih godina, za šta sam smatrao da najveću odgovornost ima Aleksandar Vučić. Ali, verujem da ni njemu nije bilo lako.

Dragan Đilas FOTO: ATA Images

Dragan Đilas FOTO: ATA Images

Naveo je Đilas o čemu je bilo reči na sastanku.

– Mi danas nismo imali veliki stepen saglasnosti oko onoga o čemu smo pričali. Ali smo bili saglasni da je Srbija pred velikim izazovom, da se svet podelio, da smo opet u situaciji hladnog rata. Složili smo se oko toga da vlast mora da ima legalnost u svom izboru, ali i legitimitet. A ako bi se vlast formirala tako što bi nekoliko odbornika prešlo na drugu stranu, što je moguće, onda ta vlast ne bi imala legitimitet.

Ponovio je predsednik Stranke slobode i pravde da samo novi izbori mogu da reše političku krizu u Beogradu.

– Vučić me je obavestio da su mu saradnici rekli da imaju većinu od 60 odbornika koji bi glasali za novu vlast SNS. Nije ni morao da me obaveštava, jer sam video kako su neki glasali na sednici Gradske izborne komisije, a video sam i izjave iz POKS kako ne mogu da sede sa onima koji kažu da je srpski narod genocidan, što je najveća besmislica – istakao je Đilas i nastavio:

– Izašao sam pre sedam dana sa zahtevom da jedino novi izbori mogu sve da reše. Jedna mogućnost su žalbe koje podnosimo Gradskoj izbornoj komisiji, od kojih je većina odbijena, ali garantujem da nećemo odustati ni od jedne žalbe koju smo podneli i pravdu ćemo tražiti pred Upravnim sudom. Nećemo odustati ni od žalbi koje smo podneli na parlamentarnim izborima.

Dragan Đilas FOTO: ATA Images

Dragan Đilas FOTO: ATA Images

Ponovio je da, ako opozicioni odbornici ne pređu na drugu stranu, onda će odnos biti „pata karte“:

– Ukoliko sve opozicione stranke i njihovi odbornici ostanu na stavovima sa kojima su ušli u gradsku Skupštinu, a to je da neće ući u vlast sa Goranom Vesićem i Aleksandrom Šapićem, onda će odnos ostati 55:55, a ne 56:54, kako su neki pričali. Taj izjednačeni odnos je potvrdio i predsednik gostujući na RTS. Ukoliko taj odnos ostane, zna se zakonska procedura – formiranje privremenih organa i novi izbori – naglasio je Đilas i podvukao:

– Ako neko pređe na drugu stranu, onda može da se formira vlast. Ja sam Vučiću rekao da nećemo odustati od zahteva da se izbori održe do kraja godine. Nećemo odustati od toga da se provere birački spiskovi, kako ne bismo imali situaciju da ljudi budu prijavljeni na fantomske adrese. A od vlasti će zavisiti da li će se smanjiti tenzije u društvu, da li će u parlementu biti drugačije. Ja bih voleo da se to desi, ne zbog mene, već zbog Srbije, jer bi u toj situaciji građani mogli da iznesu svoju volju i glasaju.

Legitimitet vlasti SNS i SPS je ugrožen u većini beogradskih opština, smatra Đilas.

– Vučiću sam takođe rekao da rezultati u Beogradu govore da je u većini opština Srpskoj naprednoj stranci i Socijalističkoj partiji Srbije ugrožen legitimitet, jer u mnogo opština liste Vladete Jankovića i koalicije Moramo u zbiru imaju više glasova od SNS i SPS. A kada saberete sve što je opozicija, u svim gradskim opštinama je pobedila opozicija. Saslušao me je, rekao je da će razgovarati sa stranačkim kolegama i da će do kraja nedelje saopštiti svoj stav.

Aleksandar Vučić FOTO: Printscreen/Instagram

Aleksandar Vučić FOTO: Printscreen/Instagram

Prokomentarisao je Đilas i napade koji stižu sa opozicione strane zbog razgovora sa Vučićem.

– Neka se ne nadmeću sa SNS u pljuvanju Dragana Đilasa, jer ne mogu da pobede u tom takmičenju. Svi u SSP se borimo za izgradnju Srbije, a ako imate bolje rešenje kako doći do promene vlasti, dajte plan. Ja niti imam tapiju da pričam u ime cele opozicije, niti sam došao da u ime cele opozicije pričam sa Vučićem, nego u svoje ime – istakao je predsednik SSP i istakao da ne postoji mogućnost saradnje sa Srpskom naprednom strankom.

Dragan Đilas FOTO: Direktno.rs

Dragan Đilas FOTO: Direktno.rs

– Mi ćemo biti najjača opozicija Vladi koju će formirati SNS, verovatno sa SPS ili nekim drugim. MI ne možemo da uđemo u Vladu, niti takva mogućnost postoji. Najveći smo protivnici ove vlasti, zbog čega smo Marinika Tepić i ja bili često na naslovnim stranama tabloida. Nećemo odustati od toga da instuticije treba da rade svoj posao. Dakle, ne postoji mogućnost bilo kakve saradnje sa SNS.

Članak Đilas posle sastanka sa Vučićem: Tražio sam nove izbore u Beogradu (FOTO I VIDEO) se pojavljuje prvo na Naša Borba.

Od sada nas možete pratiti i putem Telegrama

t.me/opozicija

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: