Take a fresh look at your lifestyle.

DANICA GRUJIČIĆ: Državni lekari da ne rade privatno, to je korupcija!

U Srbiji ponovo treba uvesti porodične lekare u svaki kvart naše države. To je neophodno uraditi da ne bismo gubili vreme, jer bolest moramo otkriti na vreme, kako bismo mogli da efikasno lečimo ljude – poručila je nova ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić na Samitu Otvoreni svet.

Prema njenim rečima, potrebna je reforma osnovne zdravstvene zaštite, prenosi K1info.rs.

– To ne može da se uradi brzo da bi bilo efikasno. Ali, ne smemo gubiti vreme kada nam pacijent dođe, a mnogo će nam značiti ako unapred znamo porodičnu anamnezu. Recimo, ako znamo da je baka bolovala od neke bolesti biće nam lakše unucima da odredimo dijagnozu. Moja zamisao je da imamo četiri doktora u svakom kvartu – kaže ona i dodaje:

– Takođe, jako su važni lekari opšte prakse, a mislim da su neiskorišćeni. Oni prvi treba da prepoznaju bolest i upute pacijenta. U jednom trenutku smo imali šest puta više specijalista nego lekara opšte prakse. Apelujem na studente da ne beže od opšte medicine, jer je to stub zdravstva.

Kako kaže, ona nije popularna među pojedinim kolegama jer se zalaže da ko radi u državnoj službi ne treba da radi u privatnim ordinacijama i obratno.

– Mislim da je izvor korupcije što je dozvoljeno da lekar radi i u privatnoj i u državnoj službi. Takođe, smatram da je digitalizacija zdravstva koju je predložila premijerka sjajna stvar. Tako ću, recimo, ja kao ministar na jedno dugme moći da vidim koliko je neki doktor odradio pregleda taj dan, koliko operacija, a koliko je filozofirao – rekla je ministarka.

– Nadam se da će novi Institut za onkologiju i radiologiju Srbije biti gotov dok ja ne odem u penziju, a to je za dve godine – istakla je nova ministarka zdravlja.

Kako kaže, mnogi će reći da takav institut ne može da se izgradi u tako kratkom periodu.

– Mi nemamo vremena. Gubimo ljude u međuvremenu. U Srbiji se svake godine sa malignim bolestima bori više od 2.000 pacijenta i moramo im olakšati lečenje – istakla je Grujičićeva.

Zdravstvo – briga za čoveka ili profit

Tema panela na kojem je govorila ministarka bila je „Zdravstvo – briga za čoveka ili profit“, a kako je istakla, situacija se dosta promenila.

– Tokom dvehiljaditih godina važilo je da ko ima para da se leči – lečiće se. Situacija se od tada puno promenila – istakla je Grujičićeva.

Чланак DANICA GRUJIČIĆ: Državni lekari da ne rade privatno, to je korupcija! се појављује прво на Naša Borba.

%d bloggers like this: