Take a fresh look at your lifestyle.

Borović: Vlast zadužuje Srbiju za novih 900 miliona dolara

Narodna stranka saopštila je danas da će vlast SNS-a Srbiju zadužiti za novih 900 miliona dolara u 2022. godini, ako parlament usvoji nacrte predloženih zakona koje su potvrdili skupštinski odbori.

„U tih 900 miliona dolara ne ulaze zaduženja koja će biti neophodna posle usvajanja budžeta za 2022. godinu, a tiču se pokrivanja deficita u novom budžetu i obaveza oko vraćanja kamata i glavnica kredita iz prethodnih godina“, rekao je predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije Borislav Borović.

Borović je precizirao da su nove obaveze predviđene Zakonom o potvrđivanju sporazuma o zajmu između Razvojne banke Nemačke (KFW) i Republike Srbije u svrhu „integrisanog upravljanja čvrstog otpada” u iznosu od 22 miliona evra.

„Po Zakonu o regulisanju obaveza Republike Srbije prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) po osnovu korišćenja sredstava opšte alokacije specijalnih prava vučenja, javni dug Srbije će biti uvećan za još 890 miliona dolara“, dodao je Borović.

Borović je naveo da će se ta sredstva koristiti od 1. januara 2022. godine i predstavljaće dugoročnu finansijsku obavezu i služiće za refinansiranje obaveza Srbije ili za finansiranje tekućih budžetskih potreba.

„Prilikom odobravanja ovih sredstava Srbiji u avgustu prošle godine, ministar finansija Siniša Mali rekao je da je to ’poruka MMF-a Srbiji i potvrda naše uspešne saradnje i uspeha Srbije u sprovođenju refomi’. Ministar je tada dodao da on još ne zna da li će Srbija povući ova sredstva, jer je reč o pravu, ali ne i obavezi, i da Srbiji i nije potrebna finansijska podrška iz novog izvora zbog stabilnog finansijskog sistema“, podsetio je Borović.

„Istina je, međutim, da su ova sredstva odobrena svakoj članici fonda, a koliko je tačno da Srbiji nisu potrebna ta sredstva vidi se po danas usvojenom nacrtu zakona o povlačenju tih sredstava od MMF-a“, zaključio je Borović.

Borović: Vlast zadužuje Srbiju za novih 900 miliona dolara

Narodna stranka

Mi smo nezavisni i nestranački info portal.

Podržite naš rad!

 

Like!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: