Take a fresh look at your lifestyle.

Borislav Borović: Ubistvo domaće privrede sa umišljajem

Špekulacije da kompanija „Geoks“ napušta Vranje, a da će 1.200 zaposlenih završiti na ulici, uznemirila je sve u gradu na jugu centralne Srbije, zaposlene i njihove porodice.

Prethodnih mesec dana kompanija nije radila, a zaposlene je sa godišnjeg odmora sačekalo obaveštenje da se usled smanjenja obima rada upućuju na plaćeno odsustvo do 31. jula 2021. godine.

Dodatni razlog za brigu je što u prodavnicima „Geoksove“ obuće duže vreme traju rasprodaje a magacini su potpuno ispražnjeni kao pred konačno zatvaranje.

Ovaj primer pokazuje da je tvrdoglavo insistiranje na subvencijama stranim kompanijama jedna od ključnih i fatalnih grešaka ekonomske politike Srbije.

Opstanak stranih kompanija u Srbiji jedino i isključivo zavisi od trajanja subvencija države koje se finansiraju iz stranih kredita, što nije normalno, dugoročno je neodrživo i trajno eliminiše konkurentnost domaće privrede u granama u kojima se takve subvencije pojave.

Umesto finansiranja domaćih kompanija u svrhu recimo supstitucije uvoza, agrara ili prerađivačke industrije, finansiramo strane kompanije, a umesto našeg budžeta, finansiramo budžete stranih država.

Subvencije stranim firmama direktno diskriminišu domaće kompanije i to je svojevrsno ubijanje domaće privrede sa umišljajem.

Kako da domaće kompanije uopšte konkurišu granskom konkurentu koji ima obezbeđene bar petogodišnje plate i ostale benefite?

Podilaženje stranim investitorima je direktno rezultovalo i drastičnim redukovanjem prava radnika u Zakonu u radu, koji ih tretira kao „vučnu marvu“ bez minimalnih sindikalnih i ljudskih prava.

Pustoš koju strane firme ostavljaju za sobom kada napuštaju Srbiju se pokušava sprečiti sve većim subvencijama koje već sada mere u stotinama hiljada evra po radnom mestu, kao u slučaju „Beri Kelebo“ (120.000 evra po radnom mestu) i „Henkela“ (144.000 evra po radnom mestu). To jednostavno nije normalno ponašanje Vlade Srbije.

Čak i kada je reč o direktnim stranim investicijama bez subvencija, vrlo je upitan pozitivni ekonomski efekat, izuzimajući visoko tehnološke grinfild investicije, a takvih je malo ili gotovo da ih u Srbiji nema.

Tačno je da strane investicije predstavljaju devizni priliv koji smanjuje devizni devicit i smiruje kurs – ali samo u početku.

Vremenom se profiti koje strani vlasnici ostvaruju u zemlji po pravilu povlače u njihove matične zemlje i nadilaze početni ulazak deviznih sredstava, što demantuje tvrdnje zagovornika stranih investicija da je to spasonosni model za razvoj Srbije.

Istraživanja UN iz 2016. godine su pokazala su šokantne rezultate da su na globalnom nivou države “primaoci” direktnih stranih investicija od 1980. godine do 2016. godine imale neto priliv od 500 milijardi dolara, ali i neto odliv od oko 14.000 milijardi dolara.

Zastrašujuće ali i upozaravajuće za one koji Srbiji misle dobro.

Borislav Borović
ekonomista, predsednik Odbora za privredu i finansije Gradskog odbora Narodne stranke Beograd

Borislav Borović: Ubistvo domaće privrede sa umišljajem

Izvor: Narodna stranka

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: