Take a fresh look at your lifestyle.

Boris Tadić: Jedini smo ponudili STVARNA REŠENJA za oporavak i razvoj

Očekujem mnogo bolji rezultat na izborima od svih javno objavljivanih predviđanja. Svakako očekujem rezultat koji će nam omogućiti da utičemo na promene i koji će biti odskočna daska za konačnu pobedu u budućnosti – navodi u intervjuu za „Blic“ Boris Tadić, nosilac liste „Boris Tadić – Ajmo, ljudi“ na parlamentarnim izborima.

Kaže da će rezultat pokazati „procenat podrške jedinoj koaliciji koja je u ovoj kampanji ponudila stvarna rešenja, ozbiljan program ekonomskog i društvenog oporavka i razvoja Srbije, koja okuplja najkompetenije ljude koji dosledno ceo svoj politički život slede iste vrednosti i uverenja i koji su van medijsko-političko-finansijskog duopola koji vlada Srbijom u poslednjoj deceniji.“

– Naš procenat biće procenat povratka politike u politiku i kao takav siguran sam da će biti seme za konačnu normalizaciju političkog života u budućnosti. U tom smislu drugi deo naše kampanje počinje već 4. aprila. To će biti kampanja za povratak politike i za borbu idejama i rešenjima, a ne kontrolom medija i finansija.

Prvo gostovanje na „Pinku“ i prilično pozitivne reakcije, dva dana se samo o tome govorilo. Da li sada mislite da je trebalo ranije da počnete da se pojavljujete u medijima sa nacionalnom frekvencijom? I da li ste odbijali pozive strahujući od toga šta će drugi faktori u opoziciji reći?

– Pozive nikada nisam odbijao iz straha, jer ne da se od takve vrste boljševizma ne plašim, nego se protiv toga najsnažnije borim, bez obzira na medijsku cenu koju plaćam deceniju. To nije pitanje borbe za sliku i prostor u medijima, već elementarnih vrednosti i uverenja koja nemaju cenu. Istorija nam neće suditi šerovima i tonom u medijima, već vrednostima koje smo u ovakvim vremenima zastupali. Pre više meseci sam rekao da smatram da bi trebalo opozicija da krene da se pojavljuje i u režimskim medijima, jer u suprotnom mi ne bojkotujemo te medije, već njihove gledaoce i čitaoce, odnosno naše građane. A jedini način da se promeni ova vlast je da istina dođe do što većeg broja građana i nemamo luksuz da se na putu ka tom cilju bavimo našim ličnim ukusom i stilom. Rekao sam i da to nije pitanje legitimizovanja tih medija, već borbe za istinu i za otrežnjenje i onog dela biračkog tela koje je izloženo decenijskom ispiranju mozga. To posebno važi za period kampanje. Međutim, mi ranije nismo ni dobijali pozive iz većine režimskih medija i za to smo se i borili između ostalog u dijalogu pod pokroviteljstvom EU. Velika je šteta što je deo opozicije napustio tu borbu, jer sam siguran da smo mogli mnogo više zajedno da postignemo i u tome i u svakoj drugoj vrsti koordinacije.

Šta ste videli i čuli tokom kampanje, šta su vam građani tokom obilaska Srbije govorili, na šta su se žalili?

– Srbija je danas jedna od najsiromašnijih država u Evropi, sa najvećim klasnim razlikama, tako da su sve druge teme potisnute brigom za egzistenciju. Režim je uspeo da građane prvo osiromaši, a onda tako osiromašene da uceni, tako da ljudi danas svoje političke stavove, razumljivo, oblikuju pre svega spram procene koliko im to može ugroziti egzistenciju. Pored toga, prisutan je strah i od ugrožavanja lične bezbednosti, jer je Srbija danas duboko kriminalizovano društvo, kojim se vlada batinašima i kriminalcima. U takvoj atmosferi biti otvoreno na strani opozicije je danas hrabrost. Sretao sam tokom ove kampanje mnoge takve hrabre ljude, ali i još više onih kojima sam iz pogleda i šapata prepoznao želju za promenom i prećutnu podršku. Zato moramo da se borimo za sve naše građane, a ne samo za one koji nas otvoreno podržavaju. Moramo da se borimo da oslobodimo građane od straha, da bismo tek onda mogli da čujemo njihovo stvarno mišljenje i potrebe.

Dragoslav ŠumaracFOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA
Dragoslav Šumarac

Hoćete li podržati nekog predsedničkog kandidata pošto je gospodin Šumarac odustao od kandidature?

– Podržaćemo kandidata koji nedvosmisleno zastupa strateški cilj Srbije u EU i naše vrednosti i politička opredeljenja. Do kraja kampanje ćemo videti da li postoji takav kandidat, u skladu sa onim što kandidati iznesu tokom kampanje. Mislim da je ipak ključno fokusirati se na parlamentarne i beogradske izbore u ovim okolnostima, koje su dodatno promenjene ratom u Ukrajini. To je, između ostalog, razlog zašto ovaj put nismo izašli sa svojim predsedničkim kandidatom. Već sam rekao da je nejedinstvo opozicije omogućilo da Vučić diktira okolnosti i tempo kampanje. U tom smislu, oni koji su bili protiv jedinstva i sprečili ga snosiće odgovornost i za ukupan rezultat opozicije.

Nekada izgleda, pre svega na društvenim mrežama, da su razlike unutar opozicije čak veće od onih koje opozicionari imaju među sobom. Vrlo često se i lično nađete na udaru. Kako to objašnjavate?

– To mogu da objasnim samo potpunim političkim neznanjem ili opasno lošom namerom. Šta god da je od to dvoje, cenu plaćaju građani Srbije, koji su zbog takvog ponašanja već deceniju taoci statusa kvo koje ide samo naruku Vučiću. Ovih deset godina SNS i Vučić su samo jačali, tako da je očigledno da opozicija svoj posao nije radila dobro. A u politici je uvek najodgovorniji onaj ko preuzme dominantnu ulogu. Prethodnih deset godina ja nisam bio u toj ulozi, jer sam želeo da nakon dva predsednička mandata ostavim prostor i drugima. Međutim, decenija iza nas nam govori da je vreme da ponovo preuzmemo tu ulogu i siguran sam da će posle ovih izbora organizacija koju formiramo to i učiniti i da će to suštinski promeniti politički život u Srbiji.

Izjavili ste da ste pokvarili odnos sa Zapadom jer niste želeli da priznate Kosovo vođeni idejom „da Srbija ne sme da izgubi u miru ono što nije izgubila u ratu“. Kako danas gledate na rešenje kosovskog problema i da li je ono na vidiku?

– Okolnosti su nakon decenije vlasti SNS-a daleko teže nego što su bile, pa i budućnost rešavanja kosovskog problema zavisi pre svega od promene vlasti. Siguran sam da bismo i u ovakvim okolnostima mogli mnogo više da postignemo u zaštiti naših interesa i imamo jasan plan za to koji se oslanja na moj Plan četiri tačke.

Ogromni izazovi zbog Ukrajine

Da li strahujete od dešavanja u Ukrajini i od toga kako bi sve moglo da se odrazi na Srbiju?

– Svaki rat je sam po sebi razlog za opravdani strah. U ovom trenutku nije jasno kako bi to tačno moglo da se odrazi na Srbiju, ali ko god bude na vlasti nakon 3. aprila suočiće se sa ogromnim izazovima i teškim odlukama. I zato je bitno da na vlasti budu odgovorni, vešti i kompetentni ljudi.

Boris Tadić: Jedini smo ponudili STVARNA REŠENJA za oporavak i razvoj

Izvor: Socijaldemokratska stranka

Od sada nas možete pratiti i putem Telegrama

t.me/opozicija

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: