Take a fresh look at your lifestyle.

ANA BRNABIĆ: 100 000 mladih se vratilo u zemlju zbog ekonomskog rasta i napretka!

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da se od oktobra prošle godine u Srbiju iz inostranstva vratilo 92.300 građana, a većina su visokoobrazovani. 

Predsednica Vlade je iznela procenu programa „Tačka povratka“ na osnovu podataka tima UNDP koji, kako je objašnjeno, na neformalan način, kroz Fejsbukov algoritam za oglašavanje, prati migracije, odnosno neto razliku između priliva i odliva iz zemlje.

Brnabić je ukazala da istovremeno i dalje postoji problem sa niskokvalifikovanom radnom snagom u sektorima kao što su vozači, električari i varioci, koji odlaze trbuhom za kruhom u zemlje Zapadne Evrope.

– Sada gledamo kako da i taj problem rešimo, da oni ostaju i vraćaju se u Srbiju, što verujem da ćemo uspeti kako naš ekonomski rast bude sve dinamičniji i kako budemo imali sve više stranih i domaćih investitora – rekla je Brnabić.

Istakla je da se svake godine sve više građana vraća u Srbiju i da je prema istraživanju Bečkog instituta za međunarodne odnose, od 2015. do 2019. godine Srbija uspela da preokrene trend odliva mozgova.

– Umesto odliva imali smo neto priliv i to visokokvalifikivanih povratnika svih starosnih kategorija, a pre svega u starosnoj grupi od 24 do 29 godina. To je prava revolucija, to je najbolja garancija za prosperitetnu i bolju budućnost i kvalitetniji život u Srbiji – rekla je premijerka na onlajn konferenciji na kojoj je odgovarala na pitanja građana koji su doneli odluku da se vrate u Srbiju ili razmišljaju o povratku, prenosi Luftika.

Navela je da je mnogo razloga što je sve više povratnika iz dijaspore, ističući, pre svega, to što je Srbija pokazala da ume da se nosi sa kriznim situacijama, kao i da je u 2019. godini privreda Srbije imala najmanji pad u Evropi.

Izvor Slavija info

Od sada nas možete pratiti i putem Telegrama

t.me/opozicija

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: