Take a fresh look at your lifestyle.

Akademici ustali protiv Rio Tinta i ministarke Zorane Mihajlovića…

Struka ustala protiv ministarke.

Biolog Vladimir Stevanović, hemičar Bogdan Šolaja i tehnolog Velimir Radmilović, akademici Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), pisali su potpredsednici Vlade Srbije Zorani Mihajlović kako bi apelovali da Vlada “bolje sagleda” sve apekte aranžmana sa Rio Tintom pre odlučivanja o projektu.

Kako se navodi u pismu, akademici se zahvaljuju ministarki na učešću u naučno-stručnom skupu “Projekat Jadar – šta je poznato”, održanom nedavno u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

– Analizom održanih predavanja i dostupnih dokumenata, nalazimo da Projekat “Jadar” nije dovoljno osvetljen niti je dovoljno transparentan. Smatramo da će, osim velikih problema zaštite životne sredine, projekat imati važne socijalne, ekonomske i demografske implikacije koje su, čini se, stavljene u drugi plan, mada to tako ne bi trebalo da bude – navodi se u pismu.

Stoga su, kako navode u pismu, odlučili da svoje mišljenje iznesu ministarki i Vladi, kako bi im pomogli u donošenju odluke.

Dokument koji je poslat uz pismo sadrži 10 strana mišljenja organizatora pomenutog skupa. Nije poznato da li je ministarka uputila odgovor na pismo.

Članovi SANU Vladimir Stevanović, biolog, Bogdan Šolaja, hemičar i Velimir Radmilović, tehnolog poslali su pismo Predsednici Vlade Srbije u kome su sugerisali, na osnovu detaljnih stručnih obrazloženja, preispitivanje ekonomske i ekološke opravdanosti projekta Rio Tinto.

— Dušan Teodorović (@duteodor1) June 14, 2021

Podsećamo, “perjanica” projekta eksploatacije jadarita u Srbiji je zapadna multinacionalna kompanija Rio Tinto, koja je najavila ulaganja od pola milijarde evra samo u 2021. godini.


Foto: Privatna arhiva

Direktno.rs

(FOTO) Akademici ustali protiv Rio Tinta i ministarke Zorane Mihajlovića! sa News Flash.

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: